Lobia Polo (vegansk)

Det här är en vegansk version av Lobia Polo med havreris istället för vanligt ris, man kan även ersätta havreris med mathavre eller matvete om så önskas. Man kan självklart använda basmatiris eller persiskt ris istället.

Ingredienser:
till 4-5 personer
5 dl havreris
300 g soja-, el. ärtfärs (eller finhackad morot i samma mängd)
400 g frysta vaxbönor (hackade)
4 dl vatten, kokande
4 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
salt & peppar
rapsolja

Gör så här:
1. Låt färsen och vaxbönorna tina i kylen under natten. Hettade upp lite olja med gurkmeja i en stekpanna och låt gurkmejan stekas i cirka 1 minut. Tillsätt sojafärsen och stekt tills den får fin färg. Tillsätt vaxbönorna och tomatpuré, kanel, salt och svartpeppar och rör om tills tomatpurén är helt blandat samt kryddor. Tillsätt kokande vatten och lägg på lock, låt småputtra på låt temperatur.

2. Koka upp riktigt med vatten och salt, tillsätt havreriset och koka i max 4 minuter. Häll av i durkslag och skölj havreriset i kallt vatten.

3. Använd en stor kastrull (diska den du eventuellt kokade havreris i). Häll i olja så det täcker botten av kastrullen (alternativt ha i lite olja och smörj botten och lägg i tunna brödskivor eller eller en tortillas exempelvis). Lägg i lite av havreriset, sedan färsblandningen, sedan ris och toppa med färsblandningen, rör runt enbart i toppen så översta lagret av riset och färsblandningen blandas. (Man kan även använda 1 dl av det kokande vattnet med ½ g saffran om man vill som bara hälls i mitten, då ska detta sparas från det man har i färsen.), klä locket med en ren kökshanduk, den knyts ovanpå bild (eller bakplåtspapper som klipps lite större än locket och läggs mellan lock och kastrull) och låt småputtra på medeltemperatur i cirka 40-50 minuter, till havreriset är helt klart, tillsätt mer vatten om så behövs under kokningen.

Serveras med sallad och ibland med ringlad över citron.

Det blir som "bränt" längst ner, detta är något som många älskar, jag gillar det dock inte. En del ringlar rapsolja eller olivolja över efter allt är klart, jag tycker det blir lite för fett så jag skippar detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *