Korvstoppning

Något mycket populärt har blivit att man gör korv av rent vetegluten och eventuellt andra ingredienser som bakats i aluminiumfolie i ugnen. Men var själv sugen på att göra något lite extra, stoppa korv precis som förr där man kan välja fyllningen.
Tarm
  • Plasttarm, perfekt till riktigt tjocka korvar, speciellt om man vill röka korven. Plasten tas bort efter tillredning då den ej är ätbar. Används oftast vid att göra falukorv.
  • Fibertarm, är fiberpapper som behandlats med regenerad cellulosa och är för mellan och smala korvar. Fungerar att röka och är ätbart.
  • Skaltarm, är enbart vegetabilisk cellulosa och är till lite större, mellan och mindre korvar.
Vart köper man tarmen?
Det enklaste är att gå till en chark i närmsta butik och fråga om de har eller om de kan ta in från kalundgrenDat-ShaubCaneb, eller om de känner till andra tillverkare, fråga om de vegetabiliska korvskinnen ovan.
Internet är annars det bästa alternativet att köpa skinnet på, då man lättare kan jämföra priser och kan bli mycket billigare.
Affärer på internet
Hur stoppar man?Det finns flera sätt men det vanligaste är att man stoppar via en köttkvar med ett så kallat korvhorn. Finns även speciella maskiner till just korvstoppning som redan har ett långt korvhorn, som man pressar ut korvmassan genom att veva, vilket kan vara enklast då något går fel med elektrisk köttkvarnen måste den stängas av. Ett tredje alternativ som lågbudget är att man stoppar korven via en vanlig tratt för några kronor.
Något mer om skinnet?
Skinnet ska oftast blötläggas i 10-30 minuter innan användning, detta är för att den ska bli mjuk och lätthanterlig. Ursköljning är dock inte lika noga eftersom det inte finns matrester kvar från djuret då dessa är vegetabiliska, men kan vara bra att göra ändå.
Fyllning/KorvmassanVad ska man fylla korven med? Tänk på att göra ett litet stekprov innan du stoppar, ta en matsked och klicka ut i stekpannan och stek, håller den inte ihop tillsätt ströbröd, vetemjöl eller potatisstärkelse och testa igen. Även bra att smaka kryddningen om det behövs något mer, är den för stark kan lite socker ge den en balans i smak. Innan stoppning för att veta att smeten håller ihop är ett bra tips att teststeka en tsk-msk. Då märker man om man behöver tillsätta lite ströbröd eller mer vätska.
  • Enkel veggo-korv
600 g tofu
2 stora kokta potatisar
3 msk rapsolja eller solrosolja
1 dl grönsaksbuljong
½ dl potatismjöl
1 tsk kyndel
½ tsk salt
sojasås för färg
1-2 meter skinn
Gör så här:
Skölj tofun noga i kallt vatten. Kör potatisen först och sedan tofun i en köttkvarn eller mixer. Blanda ihop resten av ingredienserna och använd sojasås för att få en bra färg.
  • Ris"hults"korv
200 g kikärtor (kokta)
200 g sojabönor (kokta)
100 g risgryn (kokt)
4 msk potatismjöl
1/2 tsk citronsaft
1-1,5 meter skinn
Gör så här:
Mal kikärtorna, sojabönorna. Blanda ihop citronsaft och potatismjölet med det malda. Blanda ner kryddor efter smak, gärna chili och salt och smaka av. Sist arbeta förisktigt ned risgrynen.
  • Chörizo
300 g fryst sojafärs (fungerar ej med torkad)
400 g kokta sojabönor
1 dl ströbröd
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk cayennepeppar
1 st finhackad röd chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl vatten
1 dl rött eller vitt vin
4 msk potatismjöl
3 meter skinn
Gör så här:
Tina sojafärsen och mal den tillsammans med sojabönorna och löken (för att få den mer som puré), arbeta ihop resterande ingredienser och låt svälla i 10 minuter innan du stoppar korven.
5 dl kokta kikärtor
4 msk olja
2½ dl vetegluten
2½ dl ströbröd
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
½ tsk paprikapulver
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk citronsaft
½ tsk bakpulver
1 meter korvskinn
Gör så här:
Koka upp vattnet med grönsaksbuljongen tills den löst sig och låt den svalna. Mixa kikärtorna i en matberedare med oljan tills alla kikärtorna är mosade eller stavmixer. Blanda ner kryddorna och tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop i cirka 3 minuter. Är massan för tjock kan man tillsätta lite mer vätska.
  • Bonnamorans fattigkorv (3kg - 4 meter skin)
2 kg rå potatis
1 kg bönor, sojafärs, quinoa eller ärtor (kokta)
200 g kokt korngryn eller bovete
1 gul lök
1 msk salt
1 tsk peppar
Gör så här:
Skala och tärna potatisen, mal potatisen 2 gånger i grova hål, eventuellt i matberedare. Arbeta ihop alla ingredienser, efter stoppat korven, gnid in dem i salt och låt ligga under natten. Fryses in råa om du vill spara dem ett tag. Korven får oftast en grå färg, ingen fara, de ska se ut så.
  • Oscar’s Vegetariska Julkorv
600 g kokta sojabönor
300 g finriven rå potatis
200 g kokta vita bönor
200 g kokt potatis
1 dl ströbröd (fungerar med glutenfritt)
½ tsk vitpeppar
½ tsk kryddpeppar
2-3 cm färsk riven ingefära
½ tsk salt
1 dl havregrädde
½-1 dl potatismjöl
5 meter skinn
Gör så här:
Mal bönorna, ärtorna och potatisen. Blanda ihop krydddorna med vätskan och arbeeta ihop med färsen. Strö över potatismjölet och ströbrödet och arbeta ihop, låt svälla i 10 minuter innan stoppning.
får ej kopieras utan tillstånd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *