Vattenkefir

Index
-------
1. Hur gör man vattenkefir?
2. Kan man göra vattenkefir utan gryn?
3. Vart kan jag köpa kefirgryn?
4. Hur vet jag när den är klar?
5. Hur bör jag täcka glasburken jag gör kefir i på bästa sätt?
6. Hur ofta bildas det ny gryn?
7. Vilket socker bör jag använda?
8. Mer information
9. Hur du gör vattenkefir (Engelska)
10. Hur du gör vattenkefir (Svenska)
11. Pausa vattenkefir (Svenska)


Det här är ett grundrecept på vattenkefir, tänk på att vattenkefir och mjölkkefir görs på två olika gryn. De tillverkar nästan samma bakterier, vattenkefir innehåller dock ett par mindre men även ett par andra jämfört med mjölkkefir. (Finns ett cirkeldiagram här om mjölkkefir och stapeldiagram om vattenkefir här på bakterierna som tillverkas.)

Hur gör man vattenkefir?
1 liter vatten
4 msk råsocker
2 msk kefirgryn
ev. ett par russin eller 1 halv citron eller citronskiva

Gör så här:
  1. Koka upp liten del av vattnet, häll över sockret i en väl rengjord glasburk på minst 1 liter.
  2. Låt svalna tills den är ljummen.
  3. Tillsätt resten av vattnet (kallt), så sockervattnet blir ännu svalare.
  4. Häll i vattenkefirgrynen, eventuellt en citronskiva och ett par russin.
  5. Sätt på locket och vänta 1-2 dagar.
Nu är det klart, filtrera bort kefirgrynen (men spar dem) och häll upp vätskan på flaskor. Kefirgrynen gör du helt enkelt en ny sats av genom receptet ovan.

Vätskan som du hällt upp på flaskor kan nu ställas in i kylen och är redo för att drickas. Du kan även smaksätta vätskan genom att tillsätta äppeljuice, citronjuice eller blandad frukt och låta det stå med lock på i 12-24 timmar i rumstemperatur. Nu är drycken klar och kan förvaras i kyl. Ett vaningens ord, det kan bli ordentligt kolsyrat!

Kan man göra vattenkefir utan gryn?
Ja det går, det finns färdiga drycker och även "startvätska" man kan köpa. Dock bildas det inte några gryn och det kan fermentera en hel del vätska. Men det är inte optimalt. Det bästa är att använda sig av kefirgrynen.

Vart kan jag köpa kefirgryn?
Det lättaste sättet är att köpa det online hos Grönt Levande. Det andra sättet att få tag i kefirgryn är att fråga efter dem på något forum på facebook. Sök på Kefirgryn eller Vattenkefir så kommer det upp en del klubbar. Det säljs också på nätet, både färska och torkade. Jag har dock haft otur med torkade att de kommit igång och fermenterat men efter första lyckade eller andra så ger de helt enkelt upp. Kan ha varit otur från min sida. Docj hört med ett par som lyckats med torkade.

Hur vet jag när den är klar?
Det har fermenterat 24-48 timmar
Det luktar fermenterat, kan lukta lite jäst.
Det bubblar om kefiren när man rör försiktigt runt i burken, kan även låta om man tar av locket och lyssnar att det bubblar.
Bubblor samlas på toppen.
Det torkade russinet har börjat svälla.
Vattnet kefirkorn har vuxit.
Mindre söt än den var från början.


Hur bör jag täcka glasburken jag gör kefir i på bästa sätt?
Jag kör på med vanligt åtslutande lock på glasburk, finns på ikea, men går även att återanvända större glasburkar på minst 1 liter. 

Hur ofta bildas det ny gryn?
De växer i sin egna takt, för en del växer de fort, för en annan växer de långsammare. Det beror på olika faktorer, även hur nya de är, första gångerna kan de vara sega att komma igång också innan de vant sig. Tänk också på att fermenteringen ska stå i rumstemperatur och mörkt. En duk över är ultimat.

Vilket socker bör jag använda?
Ekologiskt är det ultimata, råsocker, muscavadosocker. Det går med vitt raffinerat men bör då kombineras med någon frukt. Men du bör inte använda sötningsmedel som stevia eller agave eller honung.

Mer information hittar du här - MER OM VATTENKEFIR -
   

Det går desutom utmärkt också att pausa kefirgryna i upp till en månad i kylen, följd på tipset i tredje videoklippet.

Här finns även ett klipp på hur du gör vattenkefir (Engelska)


Här finns ett klipp på hur du gör vattenkefir (Svenska)


Pausa vattenkefir (Svenska)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *