Kombucha


Index
-------
0. Vilka bakterier och jäst bildas?
1. Hur gör man kombucha?
2. Kan man göra kombucha utan svamp/scoby/modersvamp?
3. Vart kan jag köpa kombuchakultur?
4. Hur vet jag när den är klar?
5. Hur bör jag täcka glasburken jag jäser kombuchan i på bästa sätt?
6. Hur ofta bildas det ny scoby?
7. Varför bör jag använda glas och inte plast?
8. Vad är scoby förkortning på?
9. Vilket socker bör jag använda?
10. Vilket te bör jag använda?
11. Kan jag använda kaffe?
12. Det har blivit trådar som hänger under scoby'n vad är det?
13. Kombuchan sjunker hela tiden, gör den så?
14. Hur hanterar jag kombuchan?
15. Det är svarta prickar, röda prickar, grön/blåa prickar och luktar mögel, är det mögel?
16. Kan man göra drinkar på kombucha eller ge dem smak?
17. Tips och idéer

Vad innehåller kombucha?
Det finns flera ämnen som kombucha innehåller. För att se mer kan du läsa här.

Hur gör man kombucha?
2 liters glasburk
1 kombuchasvamp
1 dl kombuchavätska
1 liter vatten
½ dl vitt socker
1-2 påsar grönt eller svart te - utan tillsatt olja
kaffefilter + gummiband

Gör så här:
Koka upp vatten, skölj glasburken i hett kranvatten (för att den inte ska spricka) och häll på det kokande vattnet, låt stå i 1-2 minuter för att sterilisera burken och häll ut. Koka upp nytt vatten och häll på flaskan, häll i sockret och rör runt tills det löst sig och doppa ner te-påsen och låt dra i 15-20 minuter. Låt teet svalna till rumstemperatur och häll i kombuchavätskan och lägg ner kombuchasvampen, sätt över kaffefiltret och gummiband, detta är ett måste då kombuchan drar till sig småflugor.

Kan man göra kombucha utan svamp/scoby/modersvamp?
Ja, du kan göra din egen svamp genom att köpa en färdig dryck med kombucha, detta tar dock längre tid cirka 4-6 veckor första gången, men därefter har du kulturen och svampen.

2 liters glasburk
2 dl kombuchadryck (kan ej ersättas med något! finnes i hälsokostbutiker eller på nätet)
1 liter vatten
½ dl vitt socker
1-2 påsar grönt eller svart te - utan tillsatt olja
kaffefilter + gummiband

Gör så här:
Koka upp vatten, skölj glasburken i hett kranvatten (för att den inte ska spricka) och häll på det kokande vattnet, låt stå i 1-2 minuter för att sterilisera burken och häll ut. Koka upp nytt vatten och häll på flaskan, häll i sockret och rör runt tills det löst sig och doppa ner te-påsen och låt dra i 15-20 minuter. Låt teet svalna till rumstemperatur och häll i kombuchavätskan, sätt över kaffefiltret och gummiband, detta är ett måste då kombuchan drar till sig småflugor. Låt stå tills en kombuchasvamp har bildats helt, tar cirka 4-6 veckor.

Vart kan jag köpa kombuchakultur?
Det enklaste sättet är att köpa det hos Grönt Levande. Det andra sättet att få tag i en kombuchakultur är att fråga efter den på något forum på facebook. Sök på Kombucha så kommer det upp en del klubbar.

Hur vet jag när den är klar?
Det är en smaksak när du vill ta den, vissa vill ta drycken redan efter 7 dygn (vi tar ibland efter 5 dygn om det varit varmt) medan andra väntar cirka 30 dygn tills alla nyttiga ämnen är till max, dock blir det en stark vinägersmak på den dä. Ett bra sätt att testa dig fram är att smaka, då rekommenderar jag ett sugrör som du sticker ner, håller för ett finger ovanför hålet (så vätskan i röret inte åker ut) och smakar av. På så vis märker du hur lång tid du vill jäsa den.

Hur bör jag täcka glasburken jag jäser kombuchan i på bästa sätt?
Vi använder antingen en ren kökshanduk med gummiband runt eller kaffefilter med gummiband runt.

Hur ofta bildas det ny scoby?
Oftast varje gång du jäser skapas en ny scoby (ytkultur eller svamp som vissa kallar det), var inte rädd att det är mögel, den är oftas vit/genomskindlig till början mycket tunn och växer sig större och tjockare. Den kan även bli brun på kanterna eller i mitten, detta är oftast en biprodukt av jästen. Nya svampen som bildats kan man använda i en ny sats med kombucha eller slängas i kompost (där den också gör stor nytta!) eller ges bort till en kompis eller sparas i en lufttät bytta i kylen utifall något skulle hända med den andra kulturen. Har även hört om de som använt den i en bokashi-kompost.

Varför bör jag använda glas och inte plast?
Eftersom plast och även porslin kan ge ifrån sig kemikalier vilket stör kombuchans växt och kan orsaka oönskad tillväxt av fel jäsning/fermentering.

Vad är scoby förkortning på?
Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast.

Vilket socker bör jag använda?
Vitt blekt, gärna ekologiskt eftersom råsocker, rörsocker, sav, honung kan få kulturen att jäsa fel och ökar risken för mögel, dock är det delade tankar om detta och det finns något som kallas för Jun som görs på honung, men man bör ta detta av en ny sats kombuchavätska och scoby.

Vilket te bör jag använda?
Svart eller Grönt, det viktigaste är att det är rätt ph-värde, dock är det noga att teet du använder inte innehåller Bergamottolja, då detta kan få svampen att växa fel och göra mer skada än nytta.

Kan jag använda kaffe?
Det har blivit populärt med koffucha som är gjord på kaffe, det godaste är att man brygger kaffe som man dricker upp, sedan brygger nytt kaffe på sumpen som då blir lite svagare och godare att göra koffucha på.

Det har blivit trådar som hänger under scoby'n vad är det?
Det är jästtrådar som bildas under jäsningsprocessen.

Kombuchan sjunker hela tiden, gör den så?
Det är så olika, sjunker kombuchan så bildas det en ny i toppen, men kan ligga längst ner på botten eller flyta i mitten, detta är inget fel. Den kan även flyta högst upp, då bildas dock inte en ny svamp. Var dock noga med att aldrig röra runt.

Hur hanterar jag kombuchan?
Det bästa är med händerna, var då noga att tvätta händerna i hett kranvatten (inte så du bränner dig dock) och torka av dig på en ren kökshanduk, se även till att vara ren under naglarna och inte ha på dig nagelack eller liknande. Har du rena händer kan du hålla i kombuchan utan problem.

Det är svarta prickar, röda prickar, grön/blåa prickar och luktar mögel, är det mögel?
Är den inte vit eller eventuellt lite brun på sidorna eller i mitten (oftast biprodukt av jäsningen) så är det oftast mögel, dock är det ovanligt att det börjar att mögla, du finner mer information om hur du ser om det är mögel här.

Kan man göra drinkar på kombucha eller ge dem smak?
Apelsinkombucha
1 dl färdig kombucha
1 apelsin
1 tsk socker

Pressa apelsinen och lös sockret i saften, tillsätt kombuchan och låt stå under natten i kylen (för bästa smak, annars kan den drickas omgående)

Jordgubskombucha
1 dl kombucha
1 dl jordubbar

Mosa i en liten skål med en gaffel jordgubbarna, pressa ur vätskan över kombuchan och låt stå i kylen under natten (för bästa smak, kan annars drickas omgående)

Tips och idéer finner du även här på mer smaksättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *