Gingerbug

Gingerbug, Ingefärsstart, Sodakultur, Sodastarter, många namn finns det på den och här är min version. Denna version är från juni 2022 och är uppdaterad från 2007-versionen som då var inspirerad av Meny på SR.
 
Dag 1:
5 dl vatten
3 msk ekologisk ingefära
3 msk strösocker
kaffefilter/ren kökshanduk
gummiband
  1. Använd väl rengjord glasburk. Slå upp kokande vatten över strösockret och låt det svalna till rumstemperatur (alternativt häll på 1 dl kokande, låt det svalna till fingervarmt och tillsätt resten av vattnet, det går fortare).
  2. Skär av en bit av ingefäran skölj den i kallt vatten och hacka till mindre bitar (en del river den grovt, men det är lättare att sila den när den är hackad). Lägg i sockervattnet.
  3. Sätt på ett kaffefilter med gummiband, alternativt en kökshanduk med gummiband, detta för det inte ska komma i något oönskat som småkryp eller damm.
  4. Rör om 2-3 gånger under dagen (detta är för att flytande bitar kan börja mögla om de utsätts för syre under längre tid.)
Dag 2-och tills den är klar:
1 tsk ekologisk ingefära
1 tsk strösocker
  1. skär av en bit av ingefäran, skölj i kallt vatten och hacka till mindre bitar, lägg i vätskan tillsammans med sockret. Rör runt 2-3 gånger dagligen (detta är för att flytande bitar kan börja mögla om de utsätts för syre under längre tid).
  2. Upprepa genom att mata den 1 gång dagligen tills det börjar att bubbla. Då är den färdig. Detta kan ta allt från 3-7 dygn.
Nu är kulturen klar. Du kan nu använda den, varje gång kan du ta bort 1 dl vätska, glöm inte att tillsätta 1 dl vatten och mata den med 1 tsk ingefära + 1 tsk strösocker. Man ska också röra runt i den 2-3 gånger om dagen.

Du kan även förvara den i kylen med lock på, då matar du den 1 gång i veckan med 1 tsk ingefära + 1 tsk strösocker och man behöver inte röra runt i den mer än 1-2 gånger i veckan.

LEMONAD
Recept

BRÖD
Jag har testat att baka på den och göra surdegsbröd vilket fungerat utmärkt, man blandar då 1/3 av vätskan med gingerbug. Det tar tid innan brödet lyfter sig men får en lite annorlunda smak jämfört med vanligt surdegsbröd bakat på rågsur eller vetesur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *