Gingerbug, Ingefärsstart, Sodakultur, Sodastarter, många namn finns det på den och här är min version. Denna version är från juni 2022 och är uppdaterad från 2007-versionen som då var inspirerad av Meny på SR.
5 dl vatten
3 msk ekologisk ingefära
3 msk strösocker
kaffefilter/ren kökshanduk
gummiband
- Använd väl rengjord glasburk. Slå upp kokande vatten över strösockret och låt det svalna till rumstemperatur (alternativt häll på 1 dl kokande, låt det svalna till fingervarmt och tillsätt resten av vattnet, det går fortare).
- Skär av en bit av ingefäran skölj den i kallt vatten och hacka till mindre bitar (en del river den grovt, men det är lättare att sila den när den är hackad). Lägg i sockervattnet.
- Sätt på ett kaffefilter med gummiband, alternativt en kökshanduk med gummiband, detta för det inte ska komma i något oönskat som småkryp eller damm.
- Rör om 2-3 gånger under dagen (detta är för att flytande bitar kan börja mögla om de utsätts för syre under längre tid.)
1 tsk ekologisk ingefära
1 tsk strösocker
- skär av en bit av ingefäran, skölj i kallt vatten och hacka till mindre bitar, lägg i vätskan tillsammans med sockret. Rör runt 2-3 gånger dagligen (detta är för att flytande bitar kan börja mögla om de utsätts för syre under längre tid).
- Upprepa genom att mata den 1 gång dagligen tills det börjar att bubbla. Då är den färdig. Detta kan ta allt från 3-7 dygn.
Du kan även förvara den i kylen med lock på, då matar du den 1 gång i veckan med 1 tsk ingefära + 1 tsk strösocker och man behöver inte röra runt i den mer än 1-2 gånger i veckan.
LEMONAD
Recept
BRÖD
Jag har testat att baka på den och göra surdegsbröd vilket fungerat utmärkt, man blandar då 1/3 av vätskan med gingerbug. Det tar tid innan brödet lyfter sig men får en lite annorlunda smak jämfört med vanligt surdegsbröd bakat på rågsur eller vetesur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar