Tempeh



Index
-------
1. Hur gör man tempeh?
2. Hur förvarar man tempeh?
3. Vad kan jag använda istället för sojabönor?
4. Hur förvarar man tempeh-sporerna och vart köper man dem?
5. Vad är tempeh?
6. Hur tillagar man tempeh?

1. Hur gör man tempeh?
Det finns lite olika recept där ute på marknaden på hur man gör tempeh, men här är ett utav de enklaste recepten som sällan går fel. Tänk på att om det inte luktar okey eller fermenterats korrekt så kasta och börja om på ny kula. Tänk på att det är noga att använda äppelcidervinäger och inga andra vinäger då dessa kan störa fermenteringen. Dock viktigt att veta, brukar rekommendera för andra recept att blötlägga bönor i saltat vatten, men i detta fall dödar saltet tempeh-sporerna och därför ska dem bara blötläggas i endast vatten.

Ingredienser:
600 g torkade sojabönor
1 tsk tempeh-sporer
äppelcidervinäger

Gör så här:
Skölj och blötlägg sojabönorna under i 6-12 timmar eller under natten. Skölj dem och pulsera dem i en matberedare tills nästan alla bönorna har slagits sönder (det är viktigt att så många som möjligt delar på sig eller går sönder då sporerna har svårt att sprida sig genom hela sojabönor, gör dock inget om några fortfarande är hela!). Skölj av dem och koka upp dem i nytt vatten i cirka 30 minuter, häll av dem i ett durkslag och låt rinna av tills det slutat droppa om dem, häll upp bönorna i en bunke och skvätt över lite äppelcidervinäger, låt svalna till rumstemperatur. Pudra över tempehsporerna och arbeta ihop med en sked (ej med händerna!) i 1-2 minuter så det blandar sig väl. Portionera upp i 3-literspåsar, förslut och platta till dem 2-3 cm tjock, gör hål med en gaffel eller grillpinne med cirka 1,5 cm mellanrum. Sätt på endast lampan i ugnen och sätt en sked mellan luckan så den är något öppen så det inte blir för varmt (bör vara 30-33°C). Efter cirka 24-38 timmar har det bildats vit mögel som täcker dem. Håller den ihop är den klar att skäras upp och tillagas. Förvaras i kyl. Du kan även tillaga dem genom att skära upp, steka och frysa ner.


2. Hur förvarar man tempeh?
Tempeh-kulturen på en färdigfermenterad tempeh blir inaktiv när temperaturen sänks, det är då ultimat att förvara den/dem i kylen eller frysa ned.

3. Vad kan jag använda istället för sojabönor?
Listan kommer fyllas på allt eftersom.
  • Kikärtor blötlägges 6-12 timmar och kokas tills de är nästan färdigkokta
  • Osaltade Cashewnötter blötlägges 6-12 timmar och kokas 60 min
  • Vildris blötlägges ej och kokas 20 min (bör kombineras med hälften sojabönor eller kikärtor)
  • Quinoa blötlägges ej och kokas 15-20 min
  • Solrosfrön blötlägges ej och kokas i 30 min

På bilden ser vi sojatempeh.

4. Hur förvarar man tempeh-sporerna och vart köper man dem?
Det bästa sättet att förvara tempehsporerna är på en torr och sval plats när paketet är oöppnat. Öppnat paket bör dock pressas ur så mycket luft som möjligt och läggas ned i en glasflaska med lock i kylen, glasflaska är då bäst för att det inte ska bildas kondens av misstag i påsen och oönskad fermentering i påsen bildas.

Det finns några shoppar som säljer tempeh, du kan beställa gratis tempeh här (typ A) eller köpa tempeh billigt här (typ A). Dessa är att rekommendera då jag köpt från dem tidigare, ligger inom EU och har därför inte behövt betala tull.

Finns även denna shoppen som tyvärr ofta går på tull och kan bli problem att importera, så denna webshop (typ B) är ej att rekommendera.

På bilden kikärtstempeh.

5. Vad är tempeh?
Typen av tempeh-sporer "typ A", bildar inte svarta prickar under sporbildningen utan är helt vit och dessutom fungerar den bra tillsammans med flera andra bönor och frön som är ätbara vilket "typ B" kan få missväxt av om man inte har som grund sojabönor (dock klarar typ B av kikärtor och sojabönor 2/3 del samt 1/3 andra bönor/frön som är ätbara). De två sporerna heter Rhizopus oryzae (typ A) och Rhizopus oligosporus (typ B).

6. Hur tillagar man tempeh?
Tempeh kan man skära som tunna skivor, krydda och steka som bacon. Man kan även skära dem till mindre kuber, krydda och steka istället för kycklingbitar. Flera skär även upp störa bitar och steker istället för hamburgare. Massor av recept finner du här (på engelska).

Recept kommer på bloggen inom kort!

2 kommentarer:

  1. Hej. Jag undrar om du har instruktioner för hur man gör tempeh av torkade ärter (gula ärter är väl lättast att få tag i, men gråärter är tydligen på väg tillbaka). Med vänlig hälsning, Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, det går alldeles utmärkt att följa mitt recept med kikärtor men byta ut mängden kikärtor mot vanliga gula ärtor, du kan självklart använda gråärtor också, de är mycket små men har en mer "jordig" smak väldigt lik kikärtor.

      Det finns även en sort gråärt som är lite större kallad "stor gråärt", brukar se den mer till hösten men verkar lite svårare att få tag på. Finns även en så kallad "blåärt" också, dock är enbart skidan blå inte ärtorna, den ger en trevligare konsistens också som tempeh.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *