Solsmör (Solrosfrösmör)

 

Ett gott alternativ till jordnötssmör. Har en nötig smak och extra fibrer på grund av havregrynen, receptet kan även ändras med 50/50 av solroskärnor och havregryn, men kräver då mer olja. Den blir hård precis som jordnötssmör om den får stå i kylen, vilket jag förvarar den. God att ha på mackan, i bakverk, på gröten eller i smoothies. Du kan även göra chokladkräm genom att smaksätta med kakao efter du mixat klart. Detta recept går även perfekt att göra chokladbollar med, bara ersätta margarin mot solsmöret, rekommenderar dock att den får stå i kylen och stelna till sig lite i några timmar innan.

Ingredienser:
4dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 tsk - 1 msk ljus sirap (efter smak)
naturell olja
en nypa salt 

Gör så här:
Rosta solroskärnorna och havregryn i en torr stekpanna tills de börjar bli ljusbrunt (när solroskänorna går att bryta av enkelt). Låt de svalna något och blanda dem i en matberedare. Kör på hög effekt i cirka 5 minuter, pausa då och då och låt motorn svalna, då en del matberedare inte klarar av att köras under långa perioder oavbrutet.

Tillsätt sirap och salt och lite olja, skrapa ner från kanterna när det behövs. Och kör vidare i 15 minuter (med paus för att låta motorn svalna). Du ska få en len konsistens, om det blir för torrt tillsätt mer olja. Arbeta till den konsistens som du gillar, chunky, med små gryn eller helt slät. (Tiden kan variera beroende på ålder, hur kraftfull eller hur vassa bladen samt hur effektiv matberedaren är.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *