Året-runt-must (Cola) på 2 olika sätt + extra

 

En läskande och god dryck som passar året runt som alternativ till julmust, påskmust, sommarmust och cola. Vill dock förtydliga att det här receptet inte smakar som köpt cola men enligt mig mycket godare. Du följer helt enkelt ingredienserna på det du vill använda som bas, kombucha eller gingerbug, har du ingen kombucha men vill testa på ändå kan du använda gingerbug som enkelt görs med ingefära, vatten och socker hemma. Du kan också om du har en sodastream/kolsyremaskin kan du följa receptet på gingerbug-cola men utesluta kulturen och kolsyra i maskinen efter blandningen svalnat helt.

Det här är mina egna recept gjorda efter min smak:

CALLES KOMBUCHA-COLA

Ingredienser:
5 dl vatten
1 apelsin
1 citron
1 lime
1 dl brunt socker
2½ cm kanelstång
2 tsk färsk ingefära, hackad
1 nypa muskotnöt
2-3 tsk svart karamellfärg (enbart för färg)
5 dl kombucha

CALLES GINGERBUG-COLA

Ingredienser:
1 liter vatten
1 apelsin
1 citron
1 lime
1 dl brunt socker
2½ cm kanelstång
2 tsk färsk ingefära, hackad
1 nypa muskotnöt
2-3 tsk svart karamellfärg (enbart för färg)
½ dl gingerbug

Gör så här:

Skär skalet av citrusfrukterna (och spara). Häll vatten i en kastrull, tillsätt apelsinskal, citronskal, limeskal, socker, kanelstång och ingefära. Koka upp under omrörning, sänk temperaturen och låt blandningen sjuda i 20 minuter under lock.

Låt blandningen bli rumstempurerat.

Tillsätt juicen av apelsin, citron, lime, muskotnöt och karamellfärg och rör runt. Tillsätt nu Kombucha eller Gingerbug Låt stå i cirka 5 minuter. Sila bort smaksättningen genom en ren kökshanduk/ostduk/durkslag (finmaskad) och häll vätskan på flaska.

EXTRA TILLÄGG, icke kolsyrad (men kan kolsyras)

Ett förenklat recept med liknande smak:
1 liter vatten
1 apelsin (skal och juice)
2 citroner (skal och juice)
2½ cm kanelstång
1 nypa muskotnöt
1 dl socker
3 tsk karamellfärg

Gör så här:

Blanda vatten, skal, kanelstång och socker. Koka upp under omrörning och sänk till låg temperatur för sjudning i 20 minuter. Låt svalna till rumstemperatur, tillsätt juicen och muskotnöt samt karamellfärg.

Detta recept kan du halvera vattnet och tillsätta kombucha som ovan recept, alternativt tillsätta gingerbug om du vill ha kolsyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *