Risost


Här är mitt favoritrecept på en mild ost. Man kan dessutom riva och hyvla den. Efter man följt receptet och tagit ur osten ur formen kan man doppa den i potatismjöl och salt, svepa in den i smörgåspapper eller bakplåtspapper och låta den mogna i kylen 1 vecka så har man fått en smulig ost som påminner om parmesan, man skulle dock öka mängden näringsjäst till 2 msk och tillsätta ¼ tsk lökpulver för smakens skull. Jag rekommenderar att du också gör denna och smakar av smeten, om du vill ha mer smak eller kryddor. Man kan även tillsätta miso som också ger smak, dessvärre kan den vara svår att finna.

Ingredienser:
1,75 dl vatten
2½ dl rismjöl (risentas använde jag)
½-¾ dl raps- eller solrosolja
1½ tsk senap
2 tsk vinäger, kombucha eller rejuvelac
1 tsk citronsaft
1 msk näringsjäst (bjäst, för smak)
1½ tsk salt
1 nypa gurkmeja (för färg, kan uteslutas)

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare, börja med låg hastighet och öka sedan, låt blandningen mixas tills eventuella klumpar är borta och oljan blandat sig ordentligt (30-60 sekunder), skrapa ner på sidorna om det behövs.

Smörj en form som klarar hög temperatur och häll i smeten, koka upp vatten, ställ ner en ånginsats eller bambuångkokare. När vattnet kokar, ställ ner formen och låt den ångas i 35 minuter. Osten kommer vara mjuk men den kommer att hårdna.

Låt den svalna utan lock, torka bort eventuell fukt som är på den, ställ sedan in den i kylen (utan lock) och låt stå i 12 timmar (eller under natten). Ta ut osten ur formen, förvaras i ostkupa eller förpackning med lock. Den får djupare smak efter ett par dagar, håller sig cirka 2 veckor i kylen. Man kan även packa in den i ett bakplåtspapper och förvara i en burk med lock i kylen.

TIPS! Om man vill ha en lite mjukare ost kan man öka mängden vätska 1,75 dl till 2 dl och mängden olja något, dock kan den behöva ligga invirad i smörgåspapper eller bakplåtspapper i kylen ett par dagar för att få eftermogna och bli skärbar. Du kan även tillsätta lite fler ingredienser för att få andra typer av "ostiga" smaker:

Cheddar
tillsätt ¼-½ dl mer olja
1 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver
¼ tsk lökpulver
1/8 tsk gurkmeja

Swiss Cheese
ersätt vattnet med kokosmjölk (inte lite-version)
1 tsk tahini
¼ tsk lökpulver

Blue Cheese
ersätt vatten med din favorit-vegomjölk
2-3 msk finhackad tempeh
ersätt citronsaft med äppelcidervinäger
¼ tsk lökpulver
blå karamellfärg, klicka ner och rör med en tandpetare men inte för mycket

Pepper jack
ersätt vinäger med 2 tsk vätska från inlagd feferoni
½ tsk chilipulver eller cayennepeppar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *