Bearnaisesås som på 90-talet


Här är en ordentlig nostalgikänsla, i alla fall för mig. Det som är lite speciellt är att något som jag inte alltid orkade göra själv (sojamjölk) eller köpa som kunde vara dyr, så använde jag majs istället för sojamjölk, jo du läste rätt, MAJS!!! Vanlig konserverad majs på burk, hällde av vätskan, tillsatte lite kranvatten och mixade med handmixer och använde istället för sojamjölk. Dessutom blev såsen mycket godare dagen efter. Ursprungsreceptet hade dock inte mått, utan dessa är framtagna vid senare tillfälle. Äkta bearnaisesås är en emulsionssås, vilket detta recept egentligen inte är. Detta recept smakar dock mer eller mindre (mina smaklökar) som det näst bästa. Vill du ha ett recept på bea som är en emulsionssås så hittar du ett recept här.

Ingredienser:
1½ msk vetemjöl eller glutenfritt mjöl (rismjöl exempelvis)
1½ dl sojamjölk
50 g mjölkfritt margarin
1 tsk vinäger
1 tsk dragon
gurkmeja
salt
peppar

Gör så här:
Smält margarin i en kastrull och blanda i mjöl tills det blir grötigt. Häll över sojamjölken och koka upp. Vispa tills såsen tjocknar. Krydda med gurkmeja tills du fått en fin gul färg. Ta ca två korkar vinäger och lite dragon, och smaka av med salt och peppar. Hur tunn eller tjock sås du önskar avgör du med förhållandet mellan mjölk och margarin. (Ju mer mjölk desto tunnare.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *