Bovetesur (bovetesurdeg)


Ingredienser A:
½ dl bovetemjöl
½ dl rismjöl
1 dl vatten (rumsvarmt)

Ingredienser B:

2 msk bovetemjöl
2 msk rismjöl
4 msk vatten (rumsvarmt)


Gör så här:
Dag 1. Blanda ihop "Ingredienser A" i en väl rengjord burk med lock på förmiddagen och "Ingredienser B" på kvällen.
Dag 2. Blanda "Ingredienser B" på förmiddagen och "Ingredienser B" på kvällen.
Dag 3. Blanda "Ingredienser B" på förmiddagen.
Dag 4-∞. Upprepa samma anvisning som "Dag 3." tills det bildas bubblor man kan se genom glaset och mängden ökas/jäser, då är den klar för att användas i bakning. Det kan ta upp mot 7 dygn, men kan även ta 8-9 dagar, händer det inget då är det bra att börja om på nytt.

Om du vill spara surdegen kan du ha den i kylen och mata den en gång i veckan med "Ingredienser B" men inte längre än 3-4 veckor. Den är känsligare än vanlig surdegsgrund och kan sluta fungera eller i värsta fall mögla. Därför är det bättre att göra en ny bovetesur varje gång. Vi startar en ny burk i veckan med bovetesur och använder när den är som mest aktiv, när den väl är aktiv är det bara att mata den på morgonen tills det är dags att använda.
Om man ställer in den i kylen behöver man aktivera den igen genom att mata den som "Ingredienser B" och låta den stå tills den fått bubblor och ökat i volym och man ser att den är aktiv.
Det är också viktigt att man använder rumsvarmt vatten, då kallt kranvatten kan få den inaktiv. Man kan ställa fram ett glas med vatten med en tallrik över sig i någon timme eller under natten, alternativt en flaska med tappkran.
Man bör också förvara den varmt men mörkt, en handuk över eller i en hylla den inte får direkt solljus på sig, vi förvarar våran i ett skåp bredvid kylen.

2 kommentarer:

  1. Hur mkt surdeg har man i en pizzadeg? Tips recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. På 6 dl vätska i degen ska öka 2 dl bytas ut mot bovetesur. Du finner ett recept här som kan användas till pizza. Jag halverar receptet men beroende på hur tunn eller tjock man vill ha pizzan samt hur stor. Har sedan på toppingen efter att den jäst klart, gräddas i 250°C tills den fått fin färg, 7-15 minuter beroende på hur mycket topping som används.

      https://galenvegan.blogspot.com/2020/05/bovetebrod-glutenfritt-surdegsbrod.html

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *