Bovetebröd (glutenfritt surdegsbröd)


Ett enkelt surdegsbröd som bara behöver jäsa i 2-4 timmar innan gräddning. Degen är riktigt kladdig, men man kan forma den med händerna genom att fukta dem, innan man gräddar snittar man den, men kan kan göra vilka snitt man vill i brödet, du hittar några snitt-variationer här. När brödet jäser kan det se ut som ingenting händer, det syns inte mycket men det bildas massa små bubblor i den som expanderar när man gräddar. Första gången rekommenderar jag att man låter den jäsa i 4 timmar.

Ingredienser:
1,75 bovetemjöl
1,75 dl solrosmjöl (mixa solrosfrön i en mixer)
1 dl havremjöl
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
1½-2 msk Psyllium (använde finax malda)
1 msk socker
1 tsk jodfritt salt
4 dl rumsvarmt vatten
2-2½ dl bovetesur (klicka för recept)

Gör så här:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, sikta eventuellt havremjölet om du mixat havregryn själv.
2. Lägg i bovetesur och rumsvarmt vatten (det är viktigt att det är rumsvarmt, är det kallt kan det störa jäsningen och då kan det bli kalljäst eller bli kompakt i botten).
3. Arbeta ihop allt till det är blandat 2-3 minuter. Den ska vara riktigt kladdig. Blöt fingrarna och ta upp och forma till en limpa, lägg den på en bakpappersklädd plåt och pudra över lite havremjöl och lägg över en ren kökshanduk. Låt jäsa i 2-4 timmar på ett varmt ställe. 2 timmar är minimum, vi har haft tur och den har rest sig, men vill man vara riktigt säker är 4 timmar bästa tiden har vi märkt, får den jäst längre än 6 timmar så kan den sjunka ihop när den gräddas.
4. Värm ugnen till 250°C (vanlig ugn, varmluftsugn 200-225°C). Det ser nu kanske inte ut som den har jäst eller rest sig något alls, det ska det inte heller göra. Den är ungefär lika stor som när man började, men i den har det bildats massor av små bubblor som kommer expandera när den gräddas.
5. När ugnen är varm, gör ett litet snitt i brödet (så det inte spricker när det gräddas) och grädda i 25 minuter, sänk då temperaturen till 175°C och grädda vidare i ytterligare 25 minuter (gäller även varmluftsugn), låt svalna i minst 6 timmar på galler, gärna under natten innan du skär upp. Det är viktigt att man väntar eftersom den "eftergräddas" av sig själv när den tagits ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *