Solrospastej version 2020


Det var länge sedan jag gjorde en uppdatering med solrospastej. Denna är dock fermenterad på vattenkefir eller kombucha. Det går dock även med 1 msk äppelcidervinäger och resten ersätts med vatten, men måste vara vinäger som ej är upphettad som Kung Markattas.

Ingredienser:
3 dl skalade solrosfrön
½-1 dl vattenkefir (eller kombucha)
1 tsk misopasta (eller salt efter smak utan jod)
1 tsk socker (ej sötning som agave eller stevia, då fermenteringen inte gillar det) 
1-2 tsk citronsaft (efter smak)
2 krm paprikapulver
1-2 msk olja (kokos, raps eller avokado)

Gör så här:1. Skölj solrosfröna noga i kallt vatten. Blötlägg dem under natten, minst 12 timmar och max 24. Skölj fröna noga igen.
2. Koka solrosfröna i 60 minuter. Sila av vattnet och skölj dem i kallt vatten. (Solrosfröna har en tunn hinna som kan flyta upp, om man vill kan man ta bort dessa, men de ger inte någon smak så jag brukar behålla dessa)
3. Lägg solrosfröna i en mixer och pulsera tills de blivit till mindre bitar, tillsätt vattenkefiren, misopasta, socker, citronsaft och paprikapulver. Mixa tills det blivit en fin puré, tillsätt oljan och mixa i 1 minut på medelhastighet.
4. Häll upp purén i en väl rengjord burk och låt stå i 6-12 timmar i rumstemperatur, det bildas små bubblor under fermenteringen, smaken förändras något genom att smaken blir mer intensiv.
5. Nu är det upp till dig, vill du ha den naturell, ställ bara in den i kylen, den håller sig cirka en vecka. Alternativt  smaksätt enligt recept nedan:


Smaksättning:
Efter fermenteringen, blanda pastejen med kryddorna efter smak och mixa tills du får den konsistensen du vill ha, förvara i kylen.
Alternativt mixa ingredienserna och rör ner i pastejen och låt stå i 20-30 minuter för att ge smak och sedan förvara i kylen.

Örtsmak:
2 krm lökpulver
1 msk purjolök
1-2 msk persilja
1 tsk gräslök
2 msk tomatpuré

Avokado:
1 avokado (uteslut då oljan i receptet)

Chili:
1 stor röd paprika
1 liten chili (efter smak, kärna gärna ur om du vill ha lite mildare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *