Den vanligaste falafel gjord på kikärtor, men det går lika bra att använda vita bönor (favabönor).Det finns några falafelkryddor men jag har fastnat för köttfärskryddan som dessutom är helt vegansk istället för kryddningen nedan. Serveras kalla i sallad, varma i pitabröd med sallad eller till pommes och sås med grönsaker.
5-6 portioner
Ingredienser:
300 g torkade vita bönor
1 dl persilja
1 pressad vitlöksklyfta
5 msk sojamjölk/havremjölk/vatten/bubbelvatten
1 tsk olja
1 tsk salt
½ tsk spiskummin
½ tsk koriander
½ tsk svartpeppar
Gör så här:
Skölj bönorna och blötlägg dem i lättsaltat vatten under natten. Mixa allt i en matberedare till en fin smet och låt vila i några minuter, klicka ut i en stekpanna och stek tills de blivit klara och fått en fin färg i olja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar