Burmese Tofu (sojafri tofu på kikärtor)

Många vill undvika soja av olika anledningar och här är ett smarrigt alternativ. Kallas även för nofu. Har även testat på lite olika sorters bön- och ärt-mjöl vilket fungerat lika bra, men godaste smaken har varit på kikärtsmjöl. Kan användas i de flesta recept där man använder tofu, kan även hyvlas och stekas i olja och användas istället för bacon eller tärna, steka och använda istället för kyckling.

1 block tofu

Ingredienser:
3 dl kikärtsmjöl eller besam
7 dl vatten
1 msk olja
1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 smulad grönsaksbuljong

Gör så här:
Vispa kikärtsmjöl och vatten i cirka 2 minuter, ställ in i kylen med lock och låt stå i 12 timmar eller under natten. Häll i kikärtsmjölet med vattnet i en kastrull tillsammans med olja och buljongen. Låt koka upp under omrörning och låt puttra under ständig omrörning i 10-12 minuter tills det blivit en riktigt tjock massa. Häll upp i en form (du måste vara rätt kvick då den stelnar rätt fort), låt stå tills den blivit helt kall innan du sätter på lock och ställer in i kylen i några timmar.

4 kommentarer:

  1. Spännande, det måste jag prova! Går det bra med salt istället för buljong? Går den att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. buljong använder jag för smakens skull men det går bra att krydda den också om du bara vill ha salt i. Den går att frysa men rekommenderar det inte då den kan bli "geggig". dock tillagad har jag fryst in med bra resultat.

      Radera
  2. Kan man göra eget mjöl genom att mixa råa kikärtor? Eller är kikärtsmjöl något annat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går utmärkt att mala dina egna kikärtor till mjöl, rekommenderar att du kör igenom en nätsil av stål så du inte får med stora bitar om du mixar i en mixer eller matberedare.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *