Havremjölk - uppdaterat recept

Då det gamla receptet fungerar bäst direkt efter den är gjord och stärkelsen efter någon dag gärna blir lite slemmig, så finns det ett lätt sätt att komma undan detta! Rosta havregrynen innan! Receptet fungerar även bra i en sojamjölksmaskin som kan göra raw nutmilk.

Ingredienser:
2 dl havregryn
10 dl vatten
1-3 tsk sirap eller agavesirap

Gör så här:
Rosta havregryn i en stekpanna i någon minut, låt svalna helt (viktigt). Blanda vatten och de rostade havregrynen i en mixer, kör på full effekt i 1-2 minuter. Sila genom ett kaffefilter (lättast är de som kan användas om och om igen, då man kan behöva röra runt med en sked då havregrynen fastnar i filtret), men även hur mycket man vill klämma gör det inte, får då kommer det ut en del av havregrynen och de kan göra att mjölken blir för tjock eller blir slemmig när den får stå något dygn i kylen. Rör sist ned sötningsmedel efter smak, smaksätt gärna med lite vaniljsocker

2 kommentarer:

  1. Kanske dum fråga men hur rostar en havregrynen? Ska pannan vara varm, typ hur varm platta, ska de få färg etc? Testade men lyckades bränna dem antar jag pga det smakade mest brända havregryn av mjölken...
    Är det nåt skäl till varför det är mer vatten, inget salt och mindre sirap i jämförelse med andra receptet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man rostar genom att värma upp pannan med havregrynen i. Dock ska de inte brännas så de blir svarta eller mörka men få en liten gyllene färg. Använd inte för hög värme, då kan de brännas. Rosta dem är för att de inte ska bli "slemmig" mjölk som den kan bli när den stått någon dag.

      Receptet är gjord efter smak och uppdaterat då det blir bättre efter de rostas, att vi inte har i salt var att vi upplevde att den inte behövdes och tack vare stärkelsen efter rostningen gav mer smak tyckte vi inte att den behövdes sötas för mycket. Men allt är en smaksak. Vill man ha i salt och mer sötma så får man tillsätta det. :)

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *