Ingredienser:
1 surkålshuvud
300 g tinad sojafärs
1 dl ströbröd (glutenfritt fungerar också)
2 msk potatismjöl
1 dl okokt grötris
1 dl kolsyrat vatten
2 msk hackad persilja
olja
salt och peppar
Redning:
2 dl soja eller havregrädde
1 grönsaksbuljongtärning
5 msk olja eller mjölkfritt margarin
1 msk potatismjöl
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Gör så här:
Blanda ihop sojafärs, potatismjöl, grötris, vattnet, persilja, lite olja och salt och peppar. Ta bort de yttersta bladen från surkålshuvudet och kasta dem, dra sedan av resten av bladen och lägg dem i en hög, när de börjar bli mindre blad, hacka ner dem.
Krama ihop liten del av fyllningen och lägg i bladet och vik ihop.
Lägg den hackade surkålen i botten i en stor gryta, lägg över dolmarna med vikningen nedåt. Koka upp vatten och häll över så de precis täcker dolmarna och låt de småputtra på låg värme i 50-60 minuter.
När de börjar bli klara, hetta upp olja i en annan kastrull med potatismjölet, tillsätt resten av ingredienserna till redningen. Häll över redningen över koldolmarna och låt småputtra vidare i 15 minuter. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar och det behövs, kan även vara gott med någon nypa socker i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar