för 4 personer
Ingredienser:
2 dl vetegluten
½ dl lättöl
⅔ dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk sojasås
1 msk jordnötssmör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
sky/buljongen:
1½ dl lättöl
1 dl vatten
2 lagerblad
½ grönsaksbuljongtärning
1 msk olja
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. Koka upp vattnet med grönsaksbuljongtärningen och häll i en bunke, tillsätt ölen, vitlöksklyftan, sojasåsen, jordnötssmöret, salt och peppar och vispa tills jordnötssmöret börjar lösa upp sig (gör inget om det är lite klumpar kvar). Rör sist i vetegluten och arbeta ihop med händerna och knåda i någon minut, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop buljongblandningen och koka upp och låt sjuda i någon minut, häll över steken och in i ugnen i 60 minuter, häll över buljongen på steken med jämna mellanrum, sänk sedan värmen efter 60 minuter till 150°C och låt den fortsätta bakas i ytterligare 30 minuter.
Låt svalna innan den skärs upp.
Har du bra recept på brunsås?
SvaraRaderaFinns ett recept länkat till en lätt och god brunsås. :)
SvaraRaderaHur blir den så stor?? Sväller den mycket? Har bara gjort seitan från vanligt vetemjöl eftersom gluten är så dyrt men kanske värt att köpa då?
SvaraRaderaMan tjänar på det, jag köper oftast storpack ifrån Tyskland, 2 dl vetegluten blir en hel del. Det är lite olika beroende på vilken typ av gluten man har, vissa blir kompakta medan andra kan svälla upp sig och få stora bubblor. Ju längre man knådar ju finare glutentrådar får man ju finare och mindre bubblor/uppsvälld blir den. Man kan även tillsätta annat mjöl som kikärtsmjöl, sojamjöl, rismjöl eller majsmjöl och samma mängd vätska för att dryga ut degen och få en trevligare konsistens.
RaderaDet kan till och med vara dyrare att göra det på vetemjöl genom att tvätta ur stärkelsen också. Använd vetemjöl special då de har mer gluten i sig.