5 stora eller 10-12 små piroger
Ingredienser:
degen:
2½ dl vetemjöl
1 dl vatten
1 msk olja (gärna olivolja)
10 g färsk jäst (3 g torrjäst)
1 krm salt
fyllning:
50 g sojafärs
½ gul lök
1 liten grovt riven morot
tacokrydda eller salt, peppar och chilipulver efter smak
olja till stekning
Alternativ fyllning:
25 g champinjoner
½ paprika
½ dl majs
1 liten grovt riven morot
ev. sojagrädde
Gör så här:
Värm ugnen till 225°C. Blanda ihop de torra ingredienserna och slå på de blöta och arbeta ihop till en smidig deg (bakar du glutenfritt ska du använda knogarna på elvispen och knåda i 4-5 minuter). Kavla ut på lätt mjölat bort om degen skulle fastna, skär ut cirklar. Stek ingredienserna till fyllningen och lägg en lagom stor klick i mitten av cirklarna, pensla på lite vatten runt kanten med fingret och vik ihop, detta är för att den ska hålla tätt ihop och inte öppnas under gräddningen, tryck lätt ihop kanten med fingrarna eller en gaffel. Låt jäsa i 15-20 minuter på bakplåtspapper, pensla eventuellt på lite sojagrädde och grädda sedan i cirka 15 minuter tills de har fått en fin färg.
Mh, mh, mh... piroger! Saknar't.
SvaraRaderaGjorde precis dessa.
SvaraRaderaBlev goda som tusan!
Dock gjorde jag linsfärs-fyllning.