Seitan får man fram genom att tvätta ur stärkelsen ur vetemjöl, det man får kvar är då gluten som man använder istället för kött.
Ingredienser:
10 dl vetemjöl special (special innehåller mer gluten)
vatten
1 msk oregano
1 grönsaksbuljong
1 msk sojasås
Gör så här:
Mät upp mjölet i en bunke och blanda i lagom med vatten. Degen ska vara lätt att arbeta med, inte kladdig och inte för torr eller hård. När den är perfekt, knåda degen i ca 5-10 minuter för hand.
Forma degen till en klot, lägg ner den i bunken. Fyll på med kallt vatten så hela degklumpen kommer under vatten. Ställ sedan in den i kylskåpet i 1-2 timmar.
Ta ut den ur kylskåpet och häll av vattnet, fyll på med nytt, ljummet vatten och börja knåda försiktigt. Knåda tills vattnet blir helt vitt, byt då vatten och fortsätt så tills degen blivit trådig och knappt håller ihop. Den ska bli så, fortsätt att knåda och försök att hålla ihop den så gott det går. När den blivit gråaktig och trådig är den klar. Lägg upp degen på ett fat och låt vila en stund.
Koka upp vattnet tillsammans med lite sojasås, oregano och grönsaksbuljong. När vattnet kokar lägg ner biffen och sänk värmen till låg temperatur, det ska då sjuda. Låt sjuda i 1 timme. När den är klar för stekning.
TIPS!!! Man behöver inte koka den om man inte vill. Man kan köra den i ugnen istället. Såhär gör du istället för att koka den. Värm upp ugnen till 175°C. Smörj en form, lägg biffen i formen och grädda i 10-15 minuter. Detta gör man för att få en fastare konsistens. Den ska inte få färg, utan få en fastare konsistens, man kan även känna på den med en gaffel. Nackdelen med ugnen är att det lätt bildas bubblor i seitan som gör att det blir en ful undersida på biffarna. Fördelen är att det går snabbt och att de tinte blir en gummiliknande konsistens, som det blir vid kokning. Tänk på att seitan lätt fastnar i plåten, använd en ungsform av glas. Sedan är det bara att marinera och grilla eller bara att steka i lite olja.
Hej. Jag tänkte bara fråga om du vet ungefär hur mycket seitan det blir när det är klart?
SvaraRaderaOch din blogg är awesome, btw. Väldigt inspirerande. :)
Hej Anonym.
SvaraRaderaDet blir ungefär hälften av vad själva degbollen är om man använder vetemjöl special. Använder du vanligt vetemjöl är gluten mindre och blir något mindre än hälften när det är klart.