Tofu

Tofu på sojamjölk. Detta recept är gjord med en tofupress, men det går lika fint i en finmaskad sil med ostduk eller saftduk i.

Ingredienser:
3 dl sojabönor
2 liter vatten
0,5 dl vinäger
0,25 dl citronsaft
+ 2 dl kokande vatten

Gör så här:
Lägg sojabönorna i blöt under natten eller minst 12 timmar i lätt saltat vatten (saltet tar bort eventuellt sur smak). Mixa bönorna i en matberedare eller mixer och tillsätt 2 dl vatten i taget tills det blivit en puré. Koka upp resterande vatten i en stor kastrull och tillsätt den mixade sojapurén. Rör om långsamt med en sked under uppkokningen, därefter tar du av kastrullen från plattan och låter stå i 10 minuter under lock, koka därefter upp igen under omrörning. Sila bort okaran (sojabönorna heter nu okara) men spar sojamjölken. Koka upp ännu en gång och låt sjuda på låg värme i 5 minuter. Skumma eventuellt av om det bildas mycket skum.

Blanda vinäger och citronsaft och häll över kokande vatten. Tillsätt hälften av vätskan och rör runt 5 varv i sojamjölken, tillsätt resten och rör runt 5 varv igen. Stanna upp och stoppa rörelsen i sojamjölken och sätt på locket och låt stå i 5 minuter.

Häll upp den ystade tofumassan och vasslen försiktigt i en ostduksklädd tofupress som står i en sil. Vik över duken och lägg på locket på pressen och ställ över en glasburk fylld med vatten. Låt stå i press i 20-60 minuter. Lägg sedan ner tofun med ostduken i kallt vatten och ta försiktigt bort duken.

Förvaras i lätt saltat vatten eller i marinad, kan även smulas och stekas som scramble tofu.

14 kommentarer:

  1. i ingredienserna står det bara vatten, hur mkt mjölk ska det vara?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym.

    Du använder all den sojamjölken du får i tillverkningen i receptet.

    Man får sojamjölk av sojabönorna och vattnet.

    SvaraRadera
  3. Tjipp!
    Jag försöte mig på det här precis nyss, men jag tror något gick lite galet :S
    Det blev vääääldigt mycket sojafärs och nästan ingen tofu. Dessutom såg färsen inte alls ut som på din bild, utan den blev jättegrynig.
    Vad tror du hände?
    Kan det ha varit att jag inte "puréade" bönorna tillräckligt mycket? Det var nämligen inte helt slätt, men jag lyckades inte få det bättre än så.
    Eller kan det ha gått fel när jag hälle i citronsaften?

    mvh Melly

    SvaraRadera
  4. Jag brukar mixa bönorna så noga som möjligt, men det är sojamjölken man vill ha ut, så det gör inget om de är "grynigt mixade" det är ju sojamjölken som blir över som man gör tofun på, om det är mer vätska i mjölken kan tofun bli lite mindre. Om den blir smulig kan det vara så att den kanske inte haft något tungt på?

    MvH Oscar

    SvaraRadera
  5. när du skriver "resten av vattnet", menar du 2 liter då?

    SvaraRadera
  6. Hej. Ska skriva om det här receptet när jag uppdaterar bloggen nästa gång.

    Med "resten av vattnet" ska vara 1,5 liter (15 dl).

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Hittade just din blogg och blir så inspirerad!

    Jag har just testat att göra tofu efter ditt recept.
    Men jag hällde bort vätskan som kom ur tofu-massan när den pressades..
    Nu såhär i efterhand inser jag att tofun kanske skulle legat i den?

    Hur förvarar du tofun? Jag har lagt den i en låda med lock i kylen nu.
    lite osäker.. kanske går det att lägga den i marinad?

    mvh
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anneli.

      Jag brukar lägga min tofu på en tallrik med plastfolie över eller i en liten matlåda.

      Många har använt marinader och marinerar tofun för att ge den smak vilket man också kan göra. Har dock funnit att det är mycket enklare att koka upp vatten med grönsaksbuljong, sänka värmen tills det börjar sjuda och lägga ner tofun, detta ger den en bättre konsistens, eventuell bitterhet försvinner och lättare att skära om man vill steka den.

      MvH

      Radera
    2. Tack för svar!
      Kokningen lät väldigt smart, det ska jag testa.

      Min tofu blev väldigt mjuk och föll isär/smälte (?) när jag skulle steka den. Tror jag gjorde fel som hällde i all vinäger på en gång och för tidigt vid uppkoningen. Fick aldrig några bitar i mjölken utan det blev bara som kornigt.

      Men god blev den ändå. :)

      //A

      Radera
    3. Det kan vara bra att pressa till den lite extra för hand så det kommer ut mer vätska. Ska göra en lite mer uppdaterad version inom kort.

      Radera
  8. Fungerar det att göra samma recept som ovan fast med kikärtor, kikärtstofu eller är det det höga fett innehållet i sojabönan som gör underverket?

    Med omtanke lzzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr fungerar det inte med receptet ovan, dock kan man göra burmese på dem (en typ av tofu med andra bönor, men görs på ett litet annorlunda sätt).

      Du hittar listan på hur man gör tofu på olika bönor här samt recept:

      http://vegan.ifokus.se/discussions/4e039217d4ebea4d41003b27-tofu-listan

      Radera
  9. Hej vad gör du med vätskan som blir över när du gjort tofun??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassle kan användas till mycket. Man kan ersätta den med vätskan i bakning, ersätta vattnet i havregrynsgröt exempelvis.

      Man kan också koka "messmör", dock krävs det en hel del vätska, men man kan följa ett klassiskt recept som är gjord av komjölk. Har provkokat messmör på vasslet av sojamjölk vid ett par tillfällen.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *