Rostbröd

Det enklaste rostbrödet man kan baka. Lika fluffigt och gott som köpebröd. Receptet är efter bakmaskin, knådmaskin eller matberedare med knådtillsats, det går dock att göra detta för hand. Om du gör denna för hand bör degen knådas i cirka 10-15 minuter först, dra ut degen och ringla över all olja, vik ihop den och knåda vidare i 10-15 minuter. I maskin tar detta cirka 3-4 minuter totalt att göra.

Ingredienser:
300 g vatten (3 dl)
1 paket torrjäst (9 gram)
21 g socker (1 msk)
440 g vetemjöl (7½ dl)
8g salt (1½ tsk)
3 msk olja

Gör så här:
1. Blanda ljummet vatten med torrjäst och socker, låt stå i ca 15 minuter, ett par bubblor bör ha bildats på toppen och lite jäst flyter. (jästen ska inte vara på botten och vattnet klart)

2. Rör ner salt i vetemjölet. Tillsätt vätskan och arbeta gärna ihop i cirka 2 minuter i en knådmaskin, bakmaskin eller matberedare med knådtillbehöret. Tillsätt därefter 1 msk olja och arbeta in, 1 msk olja till och arbeta in och sista matskeden olja och arbeta in den också i degen. Kör cirka 30 sekunder till efter sista oljan arbetats in. Pensla ett tunt lager med olja i en bunke och lägg i den smidiga degen och låt jäsa i cirka 1-1½ timma tills den jäst till dubbel storlek.

3. Sätt på ugnen med 175°C. Under tiden, slå till degen så den sjunker ihop, ta upp den på bordet och pudra över lite vete och kavla ut till en fyrkant (lika bred som brödformen), rulla ihop den och lägg den i en väl smord/inoljad brödform. Låt jäsa under bakduk i 45-65 minuter till dubbel storlek. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-45 minuter (i varmluft tar det cirka 30 minuter), knacka på brödet, låter det ihåligt är det klart.

4. Häll upp brödet på ett galler och låt svalna helt innan du skär upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *