Lätta havrescones utan vete, degen blandas ihop dagen innan och gräddas innan servering. För att veta att det är helt glutenfritt välj glutenfria havregryn och sojadryck.
Ingredienser:
6 dl havregryn
1 msk loppfrön, linfrön eller chiafrön
3½ dl havre- eller sojadryck
2 tsk socker
2 msk olja
1 tsk bakpulver
2 krm salt
ev. solrosfrön
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt vila i kylen under natten eller minst 2-3 timmar. På morgonen, vispa alla ingredienser med elvisp eller gaffel, degen ska vara kladdig men inte för torr, tillsätt i så fall någon matsked vatten. Dela till 3 delar och lägg på bakplåtspapper och forma till scones (blöt händerna med vatten alternativt olja med solrosolja eller olivolja så degen inte fastnar på händerna), toppa eventuellt med solrosfrön. Grädda i 200 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalnas något innan servering.
Extra:
Detta recept kan även användas med bakjäst, då utesluter man bakpulver och
sockret till smeten, på morgonen blandar man lite jäst (torr eller
färsk) i ½ dl ljummet vatten och 2 tsk socker, låter stå i 15 minuter,
tillsätter i smeten och vispar ihop, klickar ut på en plåt och låter
jäsa i cirka 30-50 minuter tills de börjar resa lite på sig, gräddas i 200 grader i cirka 25 minuter (tills de är klara, känn med sticka)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar