Patéskinka (till vardag eller jul/påsk)

Receptet kommer från en webbsida från 2000-talets början som numera inte finns kvar, på grund av att receptet inte finns online någonstans men är ett underbart alternativ har jag modifierat det något och det här är min version. Enligt originalreceptet är det ägg och testat receptet två gånger första gången med 1 dl sojamjölk och 3 msk vetemjöl, men då vi äter lite vete testade vi denna gången aquafaba (från burken med kikärtorna i). Man kan nog även ersätta äggen en avokado.

Ingredienser:
1 burk sojabönor (400g)
1 burk kikärtor (400g)
0,75 dl aquafaba/kikärtsvatten (ursprungligen 2 ägg)
2 msk sojamjöl eller rismjöl
1 dl glutenfritt ströbröd
0,5 dl tomatjuice eller krossade tomater
2 msk olja
2 msk dijonsenap
1 tsk lökpulver
collorit soja (är glutenfri) (för färgens skull)
salvia (efter smak)
salt (efter smak)

Griljering:
1 tsk sojamjölk/vatten
3 msk grovkornig senap
glutenfritt ströbröd

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Mixa kikärtor och sojabönor i en matberedare, blanda ihop de övriga ingredienserna till en fast smet. Smörj eller lägg i bakplåtspapper i en brödform och tryck ner smeten. Grädda i 45 minuter, ta ut och stjälp upp skinkan på ett servingsfat, låt svalna något. Under tiden den svalnar, höj temperaturen på ugnen till 300 grader, vispa senap och sojamjölk och pensla på skinkan och ringla över lite ströbröd, griljera i cirka 5 minuter tills den fått en fin yta. Ta ut och låt skinkan svalna helt innan den skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *