Turkisk Ezogelin Soppa - som råkar vara vegansk!

Grundaren till soppan hade ett så tragiskt liv att hon blev en legend, historien om henne kan du läsa här (engelska). Vanligtvis har man i sumak,  om du inte får tag i sumak kan du ersätta den med finrivet citronskal 1 msk eller äppelcidervinäger 1-2 tsk.

För 4 personer

Ingredienser:
2 ½ dl röda linser
1 dl ris (många föredrar grötris)
1 dl bulgur (för glutenfri använd quinoa)
1 ½ grönsaksbuljong
1 l vatten
1 finhackad morot
1 finhackad tomat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk paprika (finhackad)
2 krm kummin
2 krm chilipulver
1 msk sumak (läs text ovan)
1 msk torkad mynta (viktig ingrediens!)
salt peppar
1 msk olivolja

Gör så här:
Mal linserna till ett mjöl i exempelvis kaffekvarn. Hetta upp oljan i stekpannan och stek löken och morötterna tills de börjar bli mjuka (cirka 5 minuter). Tillsätt kryddorna och resten av ingredienserna och låt koka upp under omrörning och låt sedan småputtra i cirka 40 minuter tills soppan har fått smak och quinoan och riset blivit riktigt mjuka. Glöm inte att röra om då och då. Serveras tillsammans med citronskiva och bröd.

TIPS! Har man inte möjlighet att mixa linserna så kan man koka dem hela.

2 kommentarer:

  1. Hur mycket vätska tillsätter du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mathias, såg detta och återgärdade, ska vara 1 liter vatten.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *