Passar perfekt på kex, kakor, salta chips men även till smörgåsar, varför inte till grönsaksplanka eller till fikat? Håller cirka 1 vecka i kylen, förvaras i burk med lock.
Blir 2 mindre ostar eller 1 större
Ingredienser:
5 dl solrosfrön
2½ dl vatten
1 tsk salt
2 tsk citronsaft (gärna färsk men fungerar även med den på plastflaska)
4 msk pesto
Gör så här:
Låt solrosfröna ligga i blöt under natten eller 6-12 timmar, skölj av dem noga tills vattnet är rent, lägg dem i en mixer tillsammans med vattnet och mixa till en fin massa, gärna nästan helt till puré, skrapa ner då och då från kanterna så allt mixas. Lägg massan i en ostduk med tyngd över exempelvis i en tofupress eller durkslag med en tallrik och något tungt över som fylld flaska med vatten. Låt stå i 4-12 timmar.
Arbeta ner med en trä- eller plastsked salt och citronsaft, forma till en lite mer "ostaktig" form, grädda i ugnen i en ugnsform 50°C i 2 timmar (gäller 1-2 bitar, gör du 4 mindre ostar på ett recept så räcker det med cirka 1 timme). Du kan även låta den stå i ugnen med endast lampan tänd under ett dygn.
När dessertostarna/osten är klara, låt de svalna något och klicka på peston.
TIPS! Jag klippte bort bottnen på en plastburk jag köpt soyghurt i och fyllde den med ostmassan, tryckte försiktigt ned osten när jag drog upp burken för att den inte skulle följa med. Varmt tips!
Åh, jag gjorde en liknande ost för något år sedan. Lustigt hur lik den var! Jag gjorde den på cashewnötter dock.
SvaraRaderaVi har haft några med nötallergier och har därför valt att göra den på solrosfrön, det är både billigare och perfekt för vissa nötallergiker.
RaderaGillar du receptet borde du gilla ursprungsreceptet till denna från 2010:
http://veganen.blogspot.se/2010/09/rawfoodost-mozarellastyle.html