Maskroskaffe är något man drack förr i tiden under fattiga tider i bland annat Sverige. Ett alternativ till kaffebönan som har en något liknande smak, blandades även ut hälften maskros och hälften kaffeböna för att få kaffet att räcka längre till en billigare peng. En växt som är hatad av många som har en trädgård. Så varför inte ta till vara den? Maskroskaffet görs av roten på
maskrosor - se länk. Man kan även dra upp några rötter och sätta i jorden hemma för att låta de växa till sig, använder man en röd plastpåse med hål i (så den kan andas) så blir de lite mindre beska. Då cirka 1 av 10 kan vara besk är det bra att göra mycket kaffe åt gången. Förvaras i vanlig burk med tätt lock.
Det behövs något mindre maskroskaffe än vanligt.
Ingredienser
maskrosrötter
Gör så här:
Rensa morötterna och skrubba dem noga, skär dem till mindre lika stora bitar, rosta dem i en stekpanna så mörkt du vill ha dem. Låt de svalna innan du häller upp den på burk. Mal dem i en kaffekvarn.
Man kan även rosta dem i 175°C i cirka 1 timme.
Mm, det är mycket man kan göra maskrosor av :)
SvaraRaderaDu, du lust att skriva om kikärtstofu? Såg att du skrivit om det på vegan ifokus, men där utgick du ifrån kikärtsmjöl. Hur mycket torkade kikärtor blir 7 dl kikärtsmjöl? Aja, har du lust att göra en förnyad steg-för-steg på det skulle det uppskattas! Även ett "vanligt" tofu-recept! :)
Hej Fanny.
RaderaKikärtsmjöl kan man göra själv om man har kaffekvarn. Hur mycket det blir är så varierande. Jag köper då de använder riktiga mjölkvarnar och får ett fluffigare mjöl som är lättare att hantera, men funkar som sagt lika bra att göra själv i kaffekvarn.
Jag har publicerat ett recept här på burmese (tofu fast på kikärtsmjöl):
http://vegan.ifokus.se/discussions/4e031af388f4725d74002028-burmese-tofu-utan-sojabonor