Brunsås är en enkel och lätt sås att göra.
för 4-5 portioner
Ingredienser:
3 dl vatten
1 dl havregrädde eller sojagrädde
1 grönsaksbuljong
2 tsk potatisstärkelse
1 msk svartvinbärsgelé eller 1 tsk svart vinbärskoncentrat (kan uteslutas)
1 tsk sojasås
2 msk olja eller mjölkfritt margarin
peppar
salt
Gör så här:
Gör en toppredning genom att blanda en liten del av vattnet med potatisstärkelsen. Koka upp vatten med grönsaksbuljongen och oljan, vispa ner, gelén, sojasås, salt och peppar. Låt småputtra under omrörning i 4-5 minuter. Tillsätt grädden och toppredningen och låt koka under omrörning till önskad konsistens.
Jag gör det enkelt, den blir jättegod.
SvaraRaderaVatten, vetemjöl, lite sojamjöl, soja & en buljong. Perfa!
Ska rekommendera det här receptet till min syster som inte tål mejeriprodukter, testade receptet själv igår och man kände faktiskt ingen skillnad på den som är gjord på fet grädde eller den här med mindre fet, kan man kalla det för grädde, havregrädde? Hittade av händelse hit när jag sökte på glutenfritt. :) Är själv inte vegan men är man blandkostare ska man äta allt tycker jag.
SvaraRaderaLycka till med bloggen! Bra jobbat!
Tack så mycket. Värmer att höra. :)
RaderaPS. Glömde också skriva att vi har alltid haft i svartvinbärsgelé, kul att se fler som har det i brunsåsen. DS.
SvaraRaderaMitt bästa recept på brunsås är: häll havregrädde i en kastrull och värm, blanda arrowrot med vatten och häll i, rör runt, ha i soya, salt och vitpeppar, koka upp och rör nästan hela tiden så att det inte fastnar. Du märker när såsen börjar bli tjockare och då kan du sänka lågan/plattan. Smaka av, tillsätt ev mer av smaksättningarna - klart :)
SvaraRaderaJag är inte förtjust i vetemjöl, och det här smakar dessutom mer gräddigt tycker jag :)