Ingredienser:
4 dl sojamjölk eller rismjölk (ej havremjölk)
2 påsar vegegel (ligger 4 st i ett paket)
½ dl fint riven morot
½ dl fint riven potatis
1 msk jordnötssmör (kan uteslutas)
3 msk citronsaft
2 msk olja (ej olivolja)
½ tsk salt
Gör så här:
Lägg ut plastfolie på 2 stora ungsformar. Blanda ihop jordnötssmör, citronsaft, olja och salt.
Gör en redning av vegegel med en liten del av sojamjölken.
Koka upp resten av sojamjölken tillsammans med den rivna moroten och potatisen i 10 minuter under lock på låt/medelvärme, rör om då och då så den inte bränner fast. Tillsätt redningen av vegegel och rör om, låt småputtra i 5 minuter under lock.
Häll ihop jordnötssmörsblandningen med sojamjölksblandningen och mixa i en mixer eller mixerstav till en fin puré. Dela upp smeten på de plastfolieklädda ungsformarna och vinkla dem så den sprider ut sig jämt, men inte för tunt! Låt den svalna i 2 timmar innan du skär upp dem. Håller upp till 5-7 dygn i burk med lock i kyl.
Tips!
Du kan även smaksätta osten med dessa bra exempel, man blandar i kryddorna i smeten efter man mixat till en puré:
kryddblandning 1: havssalt, tomat, oregano, basilika, rosmarin, timjan (påminner om grönmögelost)
kryddblandning 2: finhackad gräslök
kryddblandning 3: finhackad chili
kryddblandning 4: finhackad paprika
kryddblandning 5: lite dijonsenap
kryddblandning 6: svartpeppar
Fattar nu varför man skulle lägga ut på plastfolie, lyfte upp i ena hörnan på plastet var det lätt att få loss ostbitarna. Grymt recept!
SvaraRaderaTror du man kan byta ut jordnötssmöret mot Tahini? :)
SvaraRadera/Rhesus
Det fungerar utmärkt att använda tahini istället för jordnötssmör.
RaderaKan man använda tahini istället för jordnötssmör, tror du?
SvaraRaderaDet fungerar utmärkt att använda tahini istället för jordnötssmör.
Raderakan man använda gelésocker ist för vegegel?
SvaraRaderaNej, det fungerar inte då du behöver väldigt mycket gelésocker för att den ska få en fast konsistens som man är ute efter, dessutom ger gelésocker en sötma som du inte är ute efter samt en konsistens av gelé. Vegegel är för gele men vid användning av det dubbla får man en bra och lätthanterlig produkt. finns dessutom i de flesta matvarubutikerna.
RaderaHur kommer det sig att havremjölk inte fungerar i detta recept? Jag är mer förtjust i havremjölk, så blev nyfiken på varför man inte ska ha det!
SvaraRaderaEftersom havremjölk inte vasslar sig, vilket sojamjölk och rismjölk gör, med havremjölk blir det bara en platt pudding tyvärr.
RaderaKan jag använda agar ist för vegel? Isf, hur mkt? samma, mer eller mindre?
SvaraRaderaVill så gärna prova receptet nu nu nu, men har inte vegel hemma :/
Det borde fungera lika bra med agar-agar. Har dock försökt att använda mig av ingredienser som är lätta att få tag i och finns i de flesta butiker, därav valde jag vegegel.
Radera1-1,5 msk agar-agar skulle nog stämma bra i receptet.
Ville bara säga att det här är en inspirerande blogg med fina recept på saker jag inte trodde var möjligt att göra.
SvaraRaderaÄr den här osten god att smälta på t ex varma mackor, gratänger eller pizza? :)
SvaraRaderaDen fungerar utmärkt att använda på varma mackor. Det går säkerligen även att ha över gratäng eller pizza. :)
RaderaAnnars rekommenderar jag denna som kan rivas:
http://veganen.blogspot.se/2010/09/veganost.html
eller denna som kan klickas över på pizza:
http://veganen.blogspot.se/2013/07/vegansk-ost-till-smorgas-grillost.html
Gratäng rekommenderar jag såsen som blir lite ostig:
http://veganen.blogspot.se/2012/03/potatislasagne.html