Till 1 pizza
Ingredienser:
1½ dl sojagrädde (eller 1 dl sojagrädde och ½ dl soyghurt)
2 msk potatismjöl (rågad)
1 tsk mjölkfritt margarin
½ tsk citronsaft eller risvinäger
1-2 tsk finhackad chili (gärna jalapeno eller 1 msk tacokrydda)
1 krm svartpeppar
1 krm salt
Gör så här:
Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Vispa potatismjölet med sojagrädden tills alla klumpar är borta, blanda ner resten av ingredienserna och koka upp till medeltemperatur under ständig omrörning. Rör om tills den börjar lossna från väggarna och bli en "degklump" (cirka 5-15 minuter) ta av den då från plattan. Smörj en liten form eller skål med olja och lägg ner "degklumpen" för att svalna, ställ in i kylen i minst 6 timmar eller under natten. Nu är den klar för att användas på pizza, fungerar fint att smula sönder som topping till pizza (smälter dock ej) eller bara njuta av i en sallad.
Hur smälter den här osten? Går det att göra med havregrädde eller måste det vara soja? /Sarah
SvaraRaderaHej Sarah, den här "smälter" inte riktigt utan håller mer eller mindre sin form som man la dit den. Du kan använda havregrädde men smaken blir dock inte densamma. Vill du ha den så den blir mer som smält mozzarella kan jag rekommendera detta recept och den är dessutom gjord på havre:
SvaraRaderahttp://veganen.blogspot.se/2012/02/smaltbar-vegansk-mozzarella.html