Äggfri Majonnäs

Den här är väldigt lätt att göra och blir bra konsistens. För att göra den här behöver du en mixer eller stavmixer. Det här receptet är bra då den blir riktigt tjock precis som vanlig majonnäs. Vill tillägga att detta recept endast fungerar med sojamjölk.

Ingredienser:
2-2,5 dl rapsolja
1 dl sojamjölk
1 msk senap
1 tsk ljus sirap
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk citronsaft
1 krm salt

Gör så här:
Med stavmixer, Blanda senap, vinäger, citronsaft, salt i en hög och smal bunke. Häll över sojamjölken och börja att mixa, medan du mixar häll i oljan i en stråle och fortsätt mixa tills det blir en tjock konsistens.

Med mixer, Blanda senap, vinäger, citronsaft, salt i mixern, tillsätt sojamjölken och oljan och börja mixa, fortsätt till en tjockare konsistens.

Skulle den inte hålla ihop så tillsätt någon matsked sojamjölk eller lite mer citronsaft.

14 kommentarer:

  1. Wow, så lätt också, testade hemma och detta är mycket lättare än att göra med ägg vilket vi misslyckats med så många gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste komma upp till en hög hastighet så en stavmixer är att rekommendera eller vanlig mixer. Har dock lyckats med en el-visp men till lite lösare konsistens, körde på högsta hastighet. Man kan testa med en mindre mängd till att börja med så man inte behöver kasta om det blir dåligt.

      Radera
  2. Va kul, jag har aldrig gjort med ägg så jag har ingen aning om hur det blir med det, men den blir riktigt tjock precis som man vill ha majonnäsen. :)

    SvaraRadera
  3. Ska man ha i sirap?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Man kan ersätta sirapen mot socker eller uteslutas.

      Radera
  4. Hej Oscar, jag som alltid tyckt att jag var fiffig och grym med maten (gör det än) men du är ju helt fantastisk. är så glad att jag snubblade in på din sida kommer antagligen att drälla här inne var o varannan dag. vill bara låsa in mig och laga mat i dagar när jag läser på din sida.
    ha det bäst Lise-lotte

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Är det någon idé att testa detta recept med havre- eller rismjölk, eller behöver man sojaproteinet för att det ska bli rätt konsistens?
    Vill gärna introducera en liten allergiker för coleslaw. :-)
    / Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofia.

      Har fått många frågor att flera testat med havre, rismjölk och liknande utan att lyckas och undrar varför. Även om rismjölk vasslar sig något så är det inte tillräckligt utan dessa mjölkar kommer att sära på sig, de blir inte tjocka alls.

      Det fungerar endast med sojamjölk då det är den enda som binder sig när den vasslar precis som ägg och vanlig komjölk.

      Coleslaw är supergott btw! :)

      MvH

      Radera
  6. Fy fan vad bra det blev! Gjorde både coleslaw och limeaioli av majonnäsen. Väldigt nöjd, tack!

    SvaraRadera
  7. Wow, vilket bra recept! :)
    Tack för att du delar med dig.

    Pia, Strängnäs

    SvaraRadera
  8. Tack för receptet! Provade igår och det blev riktigt bra. Mycket len och fin konsistens :)
    Lånade det till min blogg med länk till din.
    Natalie

    SvaraRadera
  9. Hej Oscar! Håller den sig länge/ i kylen i så fall antar jag... eller gör man bara till det tillfälle man ska använda den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den håller sig i några dagar i kylen i burk med lock.

      Radera
  10. Hej, måste man ha en mixer eller går det att vispa sig till rätt konsistens?

    SvaraRadera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *