Papad Bröd


Papad kommer ursprungligen från Indien men har andra namn på olika ställen, de vanligaste är Papadum, pappadum, poppadom och happala.
Det är lite svårt att klassificera vad just det här är då man beskriver det här som, chips, bröd, knäckebröd och tunnbröd. Brödet serveras oftast till en måltid men det äts även som förrätt eller som mellanmål och serveras då oftast med mango chutney som pålägg eller någon dipp med krydda. I några delar av Indien äter man alltid det här efter en måltid. Okryddat kan det även användas i förrätt och även som en efterrätt med mixade frukter på eller fruktdipp. Det finns olika former men oftast gör man det runt.
Ingredienserna varierar lite beroende vart man åker och vilka delar man besöker men det görs vanligtvis av linser, kikärtor, blackeye-bönor, ris eller potatismjöl. I Indien kallar man oftast linssorten man brukar ha i för "papad". Sedan har man alltid i lite salt, det som är lite speciellt är just kryddningen, de vanligaste kryddorna är chili, vitlök, svartpeppar och chili. Idag händer det även att det förekommer bakpulver i. För att få det så tunt som möjligt använder man ibland agar-agar, det går att få det tunt utan men det krävs en viss teknik.
Tillagningen går till på olika vis, vanligaste är att man friterar det, men även rostar, soltorkar, ångkokar sedan torkar, grillar och även ugnen. Det är lite beroende på hur krispigt man vill ha det, hur man vill att kryddorna ska smaka och liknande.


Papad på rismjöl
cirka 8-10 stycken
4 deciliter rismjöl
1 deciliter potatismjöl
½ tesked svartpeppar
¼ tesked salt
1 deciliter vatten
5 deciliter rapsolja
Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medan oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.
Papad på linsmjöl (eller bönmjöl)
cirka 8-10 stycken
5 deciliter linsmjöl
1 tesked agar-agar (eller 2 teskedar krossade linfrön)
½ tesked svartpeppar
¼ tesked salt
1 deciliter vatten
Gör så här:
Värm ugnen till 250°C. Blanda mjölen, kryddorna och agar-agar noga och tillsätt vatten och blanda med en gaffel och knåda sedan en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Rulla till bollar stora som valnötter, pressa ut dem på bakplåtspapper så tunnt det bara går. Grädda tills de får en fin färg, låt dem svalna helt innan man äter dem.
Papad på rismjöl
cirka 8-10 stycken
2 deciliter rismjöl
2 deciliter kikärtsmjöl
1 deciliter potatismjöl
½ tesked chilikrydda
¼ tesked salt
1 deciliter vatten
5 deciliter rapsolja
Gör så här:
Blanda mjölen och kryddorna noga och tillsätt vatten och knåda en stund, krama sist ihop den så hårt du kan. Hetta upp oljan i en ren och torr stekpanna. Rulla degen till små bollar i storlek som en valnöt medan oljan blir varm. Platta till dem så pass tunna du kan, fritera cirka 2 minuter på ena sidan och 20-30 sekunder på andra, låt rinna av på papper eller i durkslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *