Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin
1,75 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (använd gärna 1/3 kanel, 1/3 ingefära och 1/3 kardemumma)
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
3,25 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
4 msk vatten
150 g mjölkfritt margarin
1,75 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (använd gärna 1/3 kanel, 1/3 ingefära och 1/3 kardemumma)
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
3,25 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
4 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Tärna margarinet, blanda ner strösockret och sirapen till en smet. Tillsätt bakpulver, och kryddor och blanda väl. Rör ner vatten och båda mjölen till en massa. Strö över lite bovete på bakbänken och ovanför degen och kavla ut lagom tunt, stansa ut pepparkaksfigurer, grädda i 5-7 minuter, låt svalna på bakplåtspappret.
Sätt ugnen på 200°C. Tärna margarinet, blanda ner strösockret och sirapen till en smet. Tillsätt bakpulver, och kryddor och blanda väl. Rör ner vatten och båda mjölen till en massa. Strö över lite bovete på bakbänken och ovanför degen och kavla ut lagom tunt, stansa ut pepparkaksfigurer, grädda i 5-7 minuter, låt svalna på bakplåtspappret.
Hej! Jag undviker margarin eftersom det ofta innehåller palmolja. Carlshamn har dock ett som är utan men det är flytande, kan det funka ändå tror du?
SvaraRaderaFlytande margarin lite svårare att kavla ut, tips är att du lägger den i kylen 1 timme så blir det lättare att kavla om man använder olja eller flytande margarin.
RaderaMildas mjölkfria innehåller inte palmolja verkar det som. Enligt deras förpackning så står det att det är solrosolja, rapsolja och linfröolja...
RaderaOkej, men det ska inte bli någon skillnad på de färdiga pepparkakorna?
SvaraRaderaSkulle nog säga att det blir en liten smakskillnad, men tror inte att den är så stor. Har bakat på flytande margarin vid något tillfälle.
RaderaHej, kan man byta ut sirapen mot honung och vanligt socker till kokossocker? Jag tänker använda vanligt smör är det samma mängd som det mjölkfria?
SvaraRaderaHej Anonym, det funkar bra att byta ut sirapen mot honung (1 dl) eller agavesirap (¾ dl).
RaderaSockret kan ersättas med samma mängd kokossocker, muscovadosocker, fruktsocker, zylosweet xylitol crystals eller sukrin Gold.
Du kan även använda vanligt smör eller kallpressad rapsolja istället för mjölkfritt margarin i samma mängd, det funkar lika bra.
MvH
Hej Oskar! Jag bakade dessa pepparkakor med min lilla son som är allergisk mot ägg och vete, de blev HUR GODA SOM HELST. Jag tycker de blev godare än pepparkakor med vete. Tack så jättemycket för ett bra recept och för en bra blogg överhuvudtaget, du har mängder av recept som vi kan laga!
SvaraRaderaVi ändrade lite för att minska degens kladdighet - adderade en tsk psylliumfrö, en halv dl bovetemjöl och en halv dl rismjöl - fungerade mycket bra. Vi lät även degen vila över natten i kylskåpet.
Tack igen! Moa
Är det siktat rismjöl eller fullkornsrismjöl du använder?
SvaraRaderaJag brukar använda mig av vanligt rismjöl som, urtekram, risenta m.f. har.
RaderaMvH
Gör du degen och gräddar kakorna direkt? Eller bör man låta degen vila över natten?
SvaraRaderaJag grädda kakorna direkt, vetefritt är svårare att kavla ut när det stått ett tag i kylen.
Radera