Glutenfria Pepparkakor

Vegan och helt vetefria pepparkakor. Goda och lättkavlade, går även att göra pepparkakshus receptet!

Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin
1,75 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (använd gärna 1/3 kanel, 1/3 ingefära och 1/3 kardemumma)
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
3,25 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
4 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Tärna margarinet, blanda ner strösockret och sirapen till en smet. Tillsätt bakpulver, och kryddor och blanda väl. Rör ner vatten och båda mjölen till en massa. Strö över lite bovete på bakbänken och ovanför degen och kavla ut lagom tunt, stansa ut pepparkaksfigurer, grädda i 5-7 minuter, låt svalna på bakplåtspappret.

12 kommentarer:

  1. Hej! Jag undviker margarin eftersom det ofta innehåller palmolja. Carlshamn har dock ett som är utan men det är flytande, kan det funka ändå tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flytande margarin lite svårare att kavla ut, tips är att du lägger den i kylen 1 timme så blir det lättare att kavla om man använder olja eller flytande margarin.

      Radera
    2. Mildas mjölkfria innehåller inte palmolja verkar det som. Enligt deras förpackning så står det att det är solrosolja, rapsolja och linfröolja...

      Radera
  2. Okej, men det ska inte bli någon skillnad på de färdiga pepparkakorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nog säga att det blir en liten smakskillnad, men tror inte att den är så stor. Har bakat på flytande margarin vid något tillfälle.

      Radera
  3. Hej, kan man byta ut sirapen mot honung och vanligt socker till kokossocker? Jag tänker använda vanligt smör är det samma mängd som det mjölkfria?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym, det funkar bra att byta ut sirapen mot honung (1 dl) eller agavesirap (¾ dl).

      Sockret kan ersättas med samma mängd kokossocker, muscovadosocker, fruktsocker, zylosweet xylitol crystals eller sukrin Gold.

      Du kan även använda vanligt smör eller kallpressad rapsolja istället för mjölkfritt margarin i samma mängd, det funkar lika bra.

      MvH

      Radera
  4. Hej Oskar! Jag bakade dessa pepparkakor med min lilla son som är allergisk mot ägg och vete, de blev HUR GODA SOM HELST. Jag tycker de blev godare än pepparkakor med vete. Tack så jättemycket för ett bra recept och för en bra blogg överhuvudtaget, du har mängder av recept som vi kan laga!

    Vi ändrade lite för att minska degens kladdighet - adderade en tsk psylliumfrö, en halv dl bovetemjöl och en halv dl rismjöl - fungerade mycket bra. Vi lät även degen vila över natten i kylskåpet.

    Tack igen! Moa

    SvaraRadera
  5. Är det siktat rismjöl eller fullkornsrismjöl du använder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar använda mig av vanligt rismjöl som, urtekram, risenta m.f. har.

      MvH

      Radera
  6. Gör du degen och gräddar kakorna direkt? Eller bör man låta degen vila över natten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag grädda kakorna direkt, vetefritt är svårare att kavla ut när det stått ett tag i kylen.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *