Vörtbröd
Ingredienser:
25 g mjölkfritt margarin
1 flaska öl (helst mörk) (33 cl)
½ pkt jäst
½ dl mörk sirap
1 tsk ingefära
1 tsk salt
10 dl vetemjöl (eller 4 dl rågsikt och resten vetemjöl)
Gör så här:
Smält margarinet, tillsätt ölen och låt vätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Rör i sirap, kryddorna och lite av vetemjölet och rör runt. Blanda i lite av vetemjölet tills det blir en fin och smidig deg. Arbeta degen i någon minut och täck över med en handuk för att jäsa i 40 minuter. Ta upp degen och arbeta degen tills den blir smidig. Lägg i degen i en smord brödform och picka med en gaffel, låt den jäsa i ytterligare 30 minuter. När den jäst färdigt grädda då brödet i 200°C i ca 30-40 minuter.
TIPS!! Man kan blanda med 1/2 dl russin.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar