Veganost

Finns inte agar-agar att få tag i fungerar det med vegegel från dr. Oetker. Det behövs cirka 3 påsar, man behöver dock tillsätta vegegel när man mixar osten, därefter koka upp och låta koka i någon minut under omrörning innan man häller upp i form.

Ingredienser:
8 ½ dl vatten
2 dl morötter (eller kålrot eller färdigkokta röda linser)
3 msk agar-agar
3 dl naturella cashewnötter (eller naturella jordnötter eller solrosfrön)
1 ½ dl b-jäst/näringsjäst
6 msk citronsaft eller limesaft
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver

Gör så här:
Mixa alla torra ingredienserna fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas.
Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter (använder du röda linser kokar du upp vattnet och går till nästa steg.)

Koka upp igen och rör i agar-agar, låt sjuda i 5-10 minuter.

Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tills det blivit en fin smet.

Häll upp i en smord form med olja och låt svalna helt 1-2 timmar och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.

20 kommentarer:

  1. Hej! Jag undrar vad b-jäst/näringsjäst som du använder i ex veganost har för konsistens och funktion? Var köper man den? Är nybliven Veganmamma.

    SvaraRadera
  2. Hej Nema Zinus!

    Bjäst är grunden till den ostiga smaken. Det är en inaktiv jäst som är speciellt framodlad med b-vitaminer och har en "ostig" smak.

    Bjäst köper man vanligtvis i hälsokostaffärer. Den finns på gul påse, kostar ca 60-70 kr men den är dryg och håller flera månader så den är värd pengarna.

    Näringsjäst har en liknande smak och finns också i hälsokostaffärer. Den kostar ungefär lika mycket men är oftast på burk.

    SvaraRadera
  3. Ser helt grymt ut det här du!

    SvaraRadera
  4. Är osten stark? Alltså, smakar den som lagrad ost eller mer som den milda hushållsosten? Vi gillar mild ost så jag undrar om du har något tips på vilka kryddor som behövs bytas ut/tas bort?

    Det ska bli spännande att prova :)

    SvaraRadera
  5. Hej M.

    Jag har inte ätit ost på så pass många år att jag inte kan minnas vad det smakar och kan därför inte jämföra. Mina vänner som smakat och ätit den tycker den är god. Den smakar mest bjäst som har en "ostig" smak.

    Den här är rätt mild, så man behöver inte ta bort eller byta ut några kryddor.

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Jeg vil til at prøve din opskrift. Andre steder ser jeg tit at cashew-nødderne skal udblødes 12-14 timer først, men det gør du ikke?

    Gæren, ved du om almindeligt ølgær-pulver (pose, billigt) eller f.eks. gærflager (dåse, lidt dyrere) er bedst?

    Mvh. Ditte
    vintagevegan.net

    SvaraRadera
  7. Hej Ditte.

    Jag har aldrig blötlagt nötterna tidigare när jag gör den här typen av ost, däremot om jag gör en typ av fetaost blötlägger jag alltid då det inte blir bra om man bara mixar med vatten.

    Öljäst är aktiv jäst och fungerar inte i detta recept, bjäst är en inaktiv jäst som har en smak som påminner om ost. Man använder då bjäst för att få den ostiga smaken.

    MvH

    SvaraRadera
  8. hej!
    blir den här osten smältbar? om inte, tips på hur man skulle kunna göra den det?

    tack för en mycket bra blogg förresten!

    SvaraRadera
  9. Den smälter lite, beror lite på hur varmt det är i ugnen, blir det för varmt fort smälter den inte lika mycket. Funkar bra på pizza.

    SvaraRadera
  10. Tack för en superbra blogg!
    Ungefär hur länge håller den här osten?
    /Emma

    SvaraRadera
  11. Hej Emma.

    Osten håller sig normalt 6-10 dagar.

    SvaraRadera
  12. Tjena!
    Testade att göra den med den blev för lös, vad kan vara problemet?
    Sjudade jag efter agar-agar för länge/lite?
    Var det för lite agar-agar?

    Vore trevligt att lyckas, nu är den mest som en mjukost. :)

    SvaraRadera
  13. Det som stötts på har varit att man inte låtit det koka upp riktigt innan man sänker plattan eller att man råkar låta det stormkoka för länge. Man kan även ha i lite mer agar-agar.

    Annars något som jag fått lite frågor på var de som använt flingor, vet inte om du använde agar-agarpulver eller agar-agarflingor? Flingorna behöver man använda nästan dubbel mängd för önskad effekt.

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Går det att byta ut agar agar mot vegogel? Tack för en bra blogg:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonymous.

      Det går att byta ut agar mot vegegel, men det behövs användas alla påsarna i kartongen. Några har upplevt den helt okey medan andra tycker den har blivit "geggig" när de använt vegegel.

      MvH

      Radera
  15. Den här osten var god! Godare än den köpta svindyra jag köpte för att testa. Den köpta reserveras till gratinering. Jag tror att din ost skulle vinna på en tillsats av kokosolja. 1-1,5 dl, förslagsvis. Har du provat vinäger istället för citronsaft? Äppelcider eller risvin?
    Det smakade inte så väldigt ostigt men var krämig och fin på mackan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att ha i mer fett än det som finns i nötterna om man vill kunna skiva osten. Det fungerar utmärkt med vinäger, äppelcidervinäger brukar jag använda när det inte finns citronsaft hemma.

      Radera
  16. Åh, att krydda med finhackad, grillad röd paprika, eller ostkummin (kanske grovkrossade för att inte slita sönder den).

    SvaraRadera
  17. Hej.
    Jag gjorde den idag och älskade konsistensen men tyckte att den blev lite sur...
    Kan man minska syran eller har den någon inverkan på slutresultatet.(bortsett från smaken då förstås)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citronsaften kan du dra ner på rejält om du tycker den har en för dominant smak, det är endast en ingrediens för smaken. :)

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *