Ketchup


Den perfekta ketchupen är den hemmagjorda. Den är dessutom lätt att göra och svår att misslyckas med. Tomatketchupen håller mellan 10-12 dagar i kylen.

Recept 1 - Tomatketchup på mitt vis
Ingredienser:
1 burk krossade/hela tomater (400g)
0,25 dl äppelcidervinäger
0,5 dl socker
1 msk olja
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer tills det blivit en fin pure. Koka sedan upp under ständig omrörning, koka sedan utan lock på låg värme i 20 minuter. Rör om då och då.
  • TIPS!!! Om man vill ha fastare ketchup kan man strö över lite potatismjöl genom en mjölspridare för att slippa klumpar när den kokat klart.
Recept 2 - Tomatketchup som förr
Ingredienser:
1 burk krossade/hela tomater
1/2-1 dl tomatpuré
0,25 dl socker
1 msk salt
1 msk vitvinsvinäger el. äppelcidervinäger
1 msk paprikapulver
Gör så här:
Mixa krossade tomaterna med mixer eller stavmixer. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och koka upp med ständig omrörning, låt koka på låg värme i 20 minuter, rör om då och då.
  • TIPS!! Det är lätt att variera smaken, ersätt paprikapulvret mot till exempel, chilipulver, curry, kanelpulver eller 1/2 msk finmald svartpeppar.
Recept 3 - Tomatketchup på gula tomater
Ingredienser:
1 ask gula små tomater
3 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Hacka ner tomaterna och mixa dessa med resten av ingredienserna, mixa med en mixer eller stavmixer tills man får en fin pure. Koka upp under omrörning i 20 minuter, koka sedan på låg värme och rör och då och då.
  • TIPS!!! Spara gamla ketchupflaskor, diska ur den noga och fyll på med ketchupen när den svalnat. Annars smälter plasten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *