Ingredienser:
4 dl mjöl
2 dl socker
1 dl olja
3 dl vatten/havremjölk/sojamjölk
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
Topping:
4 dl florsocker
6 msk vatten
1 msk kakao
1/2 tsk kaffepulver (annars kan man ersätta 2 msk av vattnet med vanligt kaffe)
kokosflingor eller strössel
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl, socker, bakpulver och kakao i en bunke. Tillsätt sedan vätskan och blanda väl. Smörj en ugnsplåt med smörpapper, eller olja och ströbröd. Bred ut smeten i formen (måtten på plåten ca 40x32 cm och ca 3 cm kant fungerar bäst). Grädda i ca 10-15 minuter i nedre delen av ugnen. Använd en sticka för att se när den är klar. (stickan ska inte bli kladdig)
Ta ut kakan när den är klar och låt den svalna helt. Blanda sedan florsocker, kakao och kaffepulver och rör runt. Blanda sedan ner vattnet med en gaffel. Bred försiktigt ut toppingen över kakan så fort du blandat klart den, toppingen stelnar rätt fort och blir svår att arbeta med annars. Strö sedan över kokosflingor.
Låt kakan stå tills toppingen torkat och skär upp till fyrkanter. Den fungerar perfekt att frysa in, lägg då bakplåtspapper eller smörgåspapper mellan dem så de inte fastnar i varandra.
SÅ JÄVLA GOTT!!!
SvaraRaderaJag och min man anser att toppingen inte riktigt höll sin standard. Vi var dessvärre tvugna att ta till stora åtgärder för att kakan skulle bli ätbar...
SvaraRaderaHej Gertrud och Sten, det finns ett till recept på topping som jag numera kör som är betydligt godare:
SvaraRadera75 g smält vegetabiliskt margarin
2½ dl florsocker
1 msk kakao
1 msk starkt kaffe.
Då smälter jag margarinet och blandar ihop resten av ingredienserna.
Hej!
SvaraRaderaVad är det för sorts olja man ska ha i själva kakan? Jag bakar nämligen åt min syster som är vegan! :)
Raps eller majs. Men även flytande mjölkfritt margarin går bra. Mvh
Radera