Auberginebullar - Aubergineköttbullar

Aubergine"kött"bullar är också en utav mina favoriter, det som är lite läskigt är att de ser precis ut som köttbullar och de som smakat säger att de smakar precis som köttbullar, antar jag hittat något riktigt bra.

för 3-4 personer

Ingredienser:
2 auberginer
3 skivor franskbröd (vitt bröd)
4 msk sojagrädde (vatten går också)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl (kan behövas mer)
salt
svarpeppar
eventuellt ströbröd (om man vill ha krispig yta)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C Dela de två auberginerna i två halvor och skär skåror i fruktköttet, pensla på lite olivolja och sätt in dem i ugnen på en ugnsform eller galler i ca 25-30 minuter. Köttet ska vara mjukt då det är färdigt att ta ut.

Låt det svalna lite och skrapa ur köttet med en sked. Hacka igenom med en kniv (Har även mixat men då får man tillsätta ströbröd och mer mjöl).

Pressa vitlöken och skär brödet i små bitar så fint det går. Blanda ihop vitlöken, köttet och brödet och tillsätt sojamjölken och rör runt. Blanda sedan ner mjölet, behövs det mer så får du hälla i mer, tänk på att den inte ska vara som en deg utan smeten ska vara ganska lös, är den för lös så är det bara att att tillsätta lite mer bröd eller vetemjöl. Låt smeten stå och svälla en liten stund.

Rulla smeten i ströbrödet (kan uteslutas) och stek på medelvärme i ca 4-5 minuter. De blir inte alltid riktigt runda så jag brukar forma dem med en sked.

6 kommentarer:

  1. Jag älskar auberginer :)

    SvaraRadera
  2. De här är jättegoda tycker både jag och mina barn! :) Men jag undrar om man kan frysa dem? Jag ska göra de här till helgen och tänkte dubbla receptet och frysa in lite.

    SvaraRadera
  3. Hej Joline, dessa går utmärkt att frysa in efter man stekt dem. Tänk på att ta fram dem i god tid så de hinner tina något innan man steker dem igen.

    MvH

    SvaraRadera
  4. för hur många personer är detta? blir det så mycket som på bilden?

    SvaraRadera
  5. Oscar, "kött"-bullarna ser underbara ut men jag äter inte något bröd, vare sig vanligt eller glutenfritt (är till största del raw foodist/rå vegan). Vad kan jag byta ut mjölet och brödet framförallt med så de blir lika goda och håller formen?? (mjölet kan nog kanske ersättas med malda linfrön och lök, + lite kryddor som spiskummin, eller)
    Jag bor i Madrid just nu och ska till Ikea imorgon så jag kan inhandla lingonsylt, sjukt sugen på svensk husmanskost - köttbullar, potatis, brunsås o lingonsylt. finns inget godare ju! haha

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar baka en del vetefritt, man kan använda sig av nötmjöl genom att köra nötter i en mixer till ett fint pulver och använda istället för ströbröd, bröd, vetemjölet kan bytas ut mot majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl m.m. för att få det vetefritt. Om du inte ska tillaga bullarna utan köra dem i en dehydrator hade jag använt mig av nötmjöl, aubergine samt vätska för att hålla ihop och ha dem tills de får en fin yta. Dock mängd är lite osäkert, men de ska hålla ihop något om du ska göra dem raw.

      Hoppas svaret hjälpte.

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *