Sojamjölkskefir

(Ursprungligen publicerad 2013)

Fick mina kefirgryn för mjölk för bara några dagar sedan och redan kommit igång med att göra min egna sojamjölkskefir. Efter ha läst på en del om den så fungerar den bra i sojamjölk men kan tyvärr sluta växa om den endast används till sojamjölk. Tre sätt att få kefirgrynen att trivas är antingen att man växlar att vart annan sats kefir används till sojamjölk och vart annan i sockervatten (brunt socker, ej blekt då detta gör mer skada än nytta för grynen), när man gjort detta vänjer den sig lättare vid sojamjölken och efter ett par månader kan man använda den helt till sojamjölk. Andra sättet är att man blandar i lite rismjölk bland sojamjölken. Det tredje sättet är att man blandar i lite kokosmjölk i sojamjölken, det fungerar med sojamjölk på burk så länge den inte innehåller konserveringsmedel.

Dock rekommenderat att grynen får vara i vatten 1 liter vatten och 1 dl socker i en månad i kylen, detta för att den ska "reparera sig". Plocka bort eventuellt korn som blivit gula och spara de som är helt vita.

Tänk på att aldrig använda metall eftersom det gör att kornen slutar att växa och därför aldrig förökar sig. Därför är det bra att använda en plastsil eller kaffefilter i tyg/plast.

Ingredienser:
1 liter sojamjölk
3 msk muscovadosocker, farinsocker eller råsocker (ej blekt vitt)
5 msk vatten
3-4 msk kefirgryn (använd plastsked eller ögonmått)

Gör så här:
Koka upp vattnet med sockret tills sockret löst sig. Häll vattnet och sojamjölken i en ren behållare i plast eller glas och ner med kefirgrynen. Spänn över en ren kökshanduk med en gummisnodd, låt stå i cirka 12 timmar. Sila bort kefirkornen (men spara dem) genom en plastsil så sojamjölken samlas i en bunke, häll sojamjölkskefiren i en flaska och låt den stå i cirka 12 timmar i rumstemperatur (detta gör mjölken något tjockare). Den kan sikta sig något, men det är bara att röra runt med en slev, förvara i kylen eller ät direkt. (man kan även låta den stå i kylen i de sista 12 timmarna, den blir något tjockare, men minskar risken att sikta sig).

Recept 2
6 dl sojamjölk
1 burk kokosmjölk (utan konserveringsmedel)
3 msk muscovadosocker, farinsocker eller råsocker (ej blekt vitt)
5 msk vatten
3-4 msk kefirgryn (använd plastsked eller ögonmått)

Gör så här:
Koka upp vattnet med sockret tills sockret löst sig. Vispa kokosmjölken och häll den tillsammans med vattnet och sojamjölken i en ren behållare i plast eller glas och ner med kefirgrynen. Spänn över en ren kökshanduk med en gummisnodd, låt stå i cirka 12 timmar. Sila bort kefirkornen (men spara dem) genom en plastsil så sojamjölken samlas i en bunke, häll sojamjölkskefiren i en flaska eller förvara den i bunken i kylen i cirka 12 timmar (detta gör mjölken något tjockare).

Bra länkar:
Vart man finner lite olika kulturer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *