Detta smöralternativ fungerar utmärkt att baka på istället för vanligt smör/margarin, dessutom gott på smörgås med gott pålägg. Välj ett polentagryn som är finmalt och inte grovt, majsmjöl fungerar mycket dåligt i detta recept då det oftast blir "gegga" istället för "smörkonsistens".
Detta smöralternativ är främst till för bakning, fungerar bra som en klick på våfflan men även som alternativ till smör i våfflan.
Håller cirka 2-3 veckor i kyl
Ingredienser:
2 dl vatten
0,75 dl polentagryn (finmalt)
0,75 dl kokosmjölk (vanlig eller light)
salt efter smak
Gör så här:
Ha kokosmjölken i kylen i minst 6 timmar, öppna och gröp ur fettet (med light använder du den blandade kokosmjölken), koka upp vatten och polentagryn tills det tjocknat och håller ihop. Häll polentablandningen över kokosfettet och mixa i 1-1,5 minut på högsta hastighet. Rör ner salt efter smak och häll upp på en favoritbytta och ställ in i kylen i minst någon timme.
Utan soja uppskattas recept
SvaraRaderaHejsan...(länge sedan jag var här nu) men wow...ser mumsigt ut, frågan är då vad smakar det? Och kan man ha annat än polenta (bovete, hirs, quinoa eller?)
SvaraRaderaHej, det är tyvärr endast polenta som detta fungerar bra med. Testat med lite andra ingredienser men ingen blir så bra som polentamjöl/gryn. Tror det blir lite mer gröt om man använder bovete, hirs, quinoa och liknande.
RaderaDock fungerar det med kikärtsmjöl men smaken är inget passande eller så "smörig".
Är det kokosfettet som ska användas eller kokosvattnet?
SvaraRaderaDet är kokosfettet man använder för att mixa, med polentan är det vanligt kranvatten.
RaderaVar hittar du finmald polenta? Jag hittar bara Risentas som de på förpackningen skriver "Polenta är grovmalen solmogen majs". Har du testat med Risentas?
SvaraRaderaVi har funnit detta både på ICA's och Willys. Mlinotest, Mulino Gora, är ett av de märken. Risenta's majsmjöl funkar inte, deras poalenta funkar, blir dock inte riktigt samma konsistens, men samma smak.
RaderaTja igen...kan man ha Saltå Kvarn polenta? Har det hemma och tänkte om man skulle testa =)
SvaraRaderaHej Bitsk!
RaderaDet funkar med Saltå Kvarn Polenta, men...den är grovt mald så resultatet kan uppleva mer som en gröt än "len konsistens".
Hej jag heter jack och jag undrar nämligennn kan man använda kokos nötter som är ej besprutade från florida eftersom thai kokos nötterna som nu enligt dom sägs vara färska skall vara det men besprutade vet jag inte om dom är när jag frågade dom fick jag svar inte organic bara färska någon som vet kanske om dom kokos nötterna som finns i göteborg är det i den asiatiska butiken i nordstan ? Min andra fråga är kan man använda dom amerikanska kokos färska no chemicals sa han till mig på hot mailen som kokos mjölk till detta ? För du menar vell det vita kokos köttet ? Eller just bar vätskan ?
SvaraRaderaOm det är ekologisk kokosmjölk du tänker på så finns det Kung Markatta och Santa Maria som har det i sitt utbud. De kan man finna i de flesta matvarubutiker som ICA, Hemköp, Coop, Willys m.f.
RaderaDenna brukar vi ha hemma:
http://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/kokosmjolk-400ml-350/