Glutenfri Mjuk Pepparkaka

Efter letat en hel del efter mjuk glutenfri pepparkaka utan ägg så komponerade jag ihop ett själv. Tyvärr fungerar inte detta recept så bra med havremjölk, då man är ute efter effekten att när man blandar i lite citronsaft i alternativmjölken att den ska ysta sig vilket havremjölk inte gör. Därför bör man använda sojamjölk eller rismjölk.

Ingredienser:
4½ dl glutenfri mjölmix, exempelvis Lailas
2 dl soja eller rismjölk
½ dl mjölkfritt flytande margarin
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk citronsaft
½ tsk ingefära
2 tsk kanel
glutenfritt ströbröd eller polentagryn

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt de blöta och arbeta ihop till en smet. Olja och bröa en avlång brödform och häll i smeten, sänk värmen till 175°C och grädda i 30-35 minuter. Använd en provsticka för att se att den är klar, (stickan ska vara torr när man dragit upp den).

7 kommentarer:

  1. Här är min variant på samma tema: http://santoshasveganblogg.blogspot.se/2009/11/glutenfri-vegansk-mjuk-pepparkaka.html

    Teffmjöl är skitsvårt att hitta, men det går att använda rismjöl istället. Jag ratar helt de färdiga gf-mixerna, som innehåller alldeles för mycket stärkelse för att det ska bli bra konsistens och smak på bakverken. Mitt recept är nog inte riktigt lika sött heller, och havredryck använder jag inte, eftersom min mage inte fixar havre alls (inte glutenintolerant, men IBS).

    Ha det! Kram

    SvaraRadera
  2. Spännande med morot som du hade i ditt recept. Den vetefria finax använder de teffmjöl och majsstärkelse och är toppen som glutenfri. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har testat Finax gf-mjöl, men som sagt, jag tycker fortfarande att det är för mycket stärkelse i för att ge bra bröd och kakor, om man inte gör väldigt, väldigt lösa degar som inte går att knåda. Borde bli bättre näringsinnehåll med "riktiga" mjöler också. Har även testat Sempers vetefria mix, Lailas vetefria mix, men nej, jag håller mig till egna blandningar. Är väl kräsen...

      Radera
    2. När jag behöver knåda degen använder jag fiberhusk i vätskan och låter det dra i 10-15 minuter, då blir de betydligt lättare att hantera när man knådar degen. Men är Lailas vegansk? Sempers har jag inte tittat så mycket på efter jag såg priset på den här i staden.

      Radera
  3. Teffmjöl säljs till bra pris på Coop, under namnet "Jyttemjöl" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jyttemjöl innehåller dock inte teff utan råris som malts, tillsammans med gelebildande ämnen och stärkelse så är det också ett toppenmjöl. :)

      http://www.allergimat.com/produkt.asp?id=93

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *